Kansızlığın suyunu çıkarın!

Kalp yetmezliğine yol açabilen anemide beslenme önemli rol oynuyor. Diyatisyen Selçuk, kansızlıkla mücadelede yumurtayı portakal suyuyla tüketin' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2015 Güncelleme 01 Eylül 2015, 00:17
Kansızlığın suyunu çıkarın!

İÇİNDEKİLER

Halsizlik, enerji eksikliği, hafif baş dönmesi, göz kararması ve nefes darlığı ile kendini belli eden kansızlıkta beslenme tedavinin önemli basamaklarından birini oluşturuyor. Türkiye'de demir yetersizliği anemisi görülme sıklığının giderek arttığını belirten Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisinde tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıralıyor...

EMİLİMİ ARTIRIR
* Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti, yumurta, üzüm ve pekmez, kuru baklagiller, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve susam...

* Demir emilimini artırmak için bu besinleri C vitamini ile tüketmeliyiz. Her öğünde bol limonlu yeşillikler demir emilimi artırmaktadır. Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlar.

*
Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demir alımı artar.

* Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi biyoyararlılığını artırır.

* Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir.

* Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi...