EMİLİMİ ARTIRIR
* Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti, yumurta, üzüm ve pekmez, kuru baklagiller, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve susam...
* Demir emilimini artırmak için bu besinleri C vitamini ile tüketmeliyiz. Her öğünde bol limonlu yeşillikler demir emilimi artırmaktadır. Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlar.
* Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demir alımı artar.
* Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi biyoyararlılığını artırır.
* Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir.
* Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi...