Tümörler alabora!

Ölümcül tümörlerden kurtulmak için artık ameliyat masasına yatmaya gerek yok! Geliştirilen BNCT yöntemi ile bu rahatsızlıkla başedebilmek mümkün...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2015 Güncelleme 22 Ağustos 2015, 00:05
Tümörler alabora!

İÇİNDEKİLER

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 6 yıl önce çalışmalara başlayan bilim adamları, bor ile tümör tedavisinde buldukları yeni yöntemle hastaların umudu oldu. Yöntemi geliştirirken Türkiye'nin yaklaşık yüzde 73'üne sahip olduğu borun, özellikle Balıkesir yöresinde prostat kanseri riskini azalttığı şeklindeki bilimsel çalışmadan esinlenerek yola çıktığını aktaran Prof. Dr. Hülya Özdemir tümörlerle savaşta buldukları metodu şöyle anlattı:

HASTA DOKU HEDEF
"Boron Nötron Yakalama Terapisi (BNCT) adı verdikleri yöntem, bor elementinin tümör dokuya hedeflenmesi ve dokunun nötron ile ışınlanmasıyla bor atomunun tümör doku içerisinde helyum ve lityuma parçalanması ve spesifik olarak sağlıklı dokuların zarar görmeden tümör dokunun yok edilmesi anlamına geliyor." Bor mineralinin tıpta kullanılabilmesi için hücre içerisine taşınması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Özdemir şöyle devam ediyor:

BAŞ , BOYUN URLARI
"Dolayısıyla kanserli hücre içerisine taşıyıp, onu nötron bombardımanına tabi tutmak gerekiyordu. Borun nötron yakalama terapisi dediğim yöntem, tüm tümörler için kullanılabilen fakat özellikle girişimsel tedavi güçlüğü olan baş, boyun tümörlerin tedavisinde, cerrahi girişim yapılamayan bir tedaviye imkan tanıyan yeni bir radyo terapi metodu." Uygulamanın patentininde alındığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özdemir, hedefledikleri merkezleri açmak için devlet ve firmalardan maddi yardım beklediklerini söyledi.