Hindistan cevizi yağı güneş yanığının ilacı

Sıcak yaz günlerinde, dışarıda, havuz ve deniz kenarlarında geçirilen uzun süreler güneş yanığına sebep olabiliyor. Uzmanlar, yanıkların tedavisinde Hindistan cevizi yağını öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2015 Güncelleme 31 Temmuz 2015, 00:12
Hindistan cevizi yağı güneş yanığının ilacı

İÇİNDEKİLER

Ozon tabakasının giderek büyümesiyle, güneş ışınlarının zararlı etkileri cildimize daha çok hasar veriyor. Bu nedenle de güneşin zararlı etkileri daha kolay cilde ulaşıyor ve cilt için oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Böyle durumlarda ciltte güneş yanıkları meydana geliyor. Uzmanlar, yanıklara karşı evde yapılabilecek bitkisel karışımları öneriyor. İşte o tarifler:

Karbonat: Alkali içeren karbonatın güneş yağından kaynaklanan acıyı yatıştırıcı özelliği vardır.
Bunun yanında güneş yanığının neden olduğu kaşıntının giderilmesine yardımcı olur.
Bir küvete ılık su doldurun ve 4 kahve fincanı karbonatı suya karıştırın.
Daha sonra 30 dakika boyunca suda kalın. 30 dakika sonra karbonatlı sudan çıktıktan sonra cildinize havlu değdirmeden kendiliğinden kurumasını sağlayın.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı cilt besleyici yağ asitleri ile dolu olduğundan, güneş yanığı belirtilerini azaltmak için mükemmel bir doğal nemlendirici olarak çalışmaktadır. Hindistan cevizi yağında bulunan E vitamini, güneş yanığı nedeniyle oluşan iltihabı azaltıcı özelliği vardır. Güneş yanığı olan kısma hafif masajla uygulamanız yeterlidir.

Elma sirkesi: Cildi güçlendiren elma sirkesi aynı zamanda güneş yanmasından kaynaklanan ağrıyı azaltır. Ilık su ile dolu küvete bir fincan su karıştırın ve yaklaşım yarım saat boyunca suya girin. Cildin pH seviyesini dengeleyerek iyileşme hızını arttıracaktır.

Yulaf ezmesi: Çok geniş yelpazede hastalıkların tedavisinde kullanılan yulaf ezmesi aynı zamanda güneş yanıklarında da kullanılmaktadır. Yulaf cilt için doğal nemlenmeyi sağlarken, tahrişi azaltıcı özelliği vardır. Bir küvet soğuk suya bir fincan yulaf ezmesi katarak iyice karıştırın ve suyun içerisinde 30 dakika yatın. Karbonatta olduğu gibi sudan çıktıktan sonra cildinize havlu sürmeden kurumasını bekleyin.

Aloe Vera: Alovera güneş yanığına karşı etkili olduğu gibi yanıktan kaynaklanan enfeksiyon oluşumunu da engelleyebilir. Bunun yanında güneş yanığının neden olduğu ağrı ve sızıyı azaltıcı özelliği vardır.
Aloe Vera yapraklarından jeli ayıklayın ve soğuması için buzdolabına koyun.
Soğuduktan sonra hafifçe yanık olan kısma uygulayın.

Buz: Güneş yanığı ile ilişkili enflamasyon ve ağrıyı azaltmak için, etkilenen alan üzerinde buz uygulayabilirsiniz.
Soğuk kompres kan damarlarında inflamasyonu azaltmaya yarayan daralmayı sağlar.

Süt: Sütteki yağ ve protein cildin pH değerini düzenlemeye yardımcı olur. Bunun yanında yanığın neden olduğu enfeksiyonu engelleyebilir.
4 bardak yağsız sütle bir bardak suyu karıştırın, bu karışımın içine buz parçaları da ekleyebilirsiniz. Temiz bir bezle cildinize uygulayın. Aşırı ağrı ve tahriş varsa günde 4-5 kere tekrarlayın. Bu uygulama güneş yanığının hızla iyileşmesine yardımcı olacaktır.