Katarakta mor kuruluğa yeşil

Keskin ve sağlıklı bir gözün sırrı iyi bir beslenme programından geçiyor. Uzman diyetisyen Porter, 'Gece görüşü için papaya, göz kuruluğuna rezene, katarakta karşı böğürtlen tüketin' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2015 Güncelleme 22 Nisan 2015, 00:03

İÇİNDEKİLER

Gözde oluşan sıkıntıları yenmek ve keskin bir görüşe sahip olmak için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar göz sağlığında büyük etkisi olduğu bilinen havuç kadar diğer bazı sebzelere de beslenme programında yer verilmesi gerektiğini söylüyor. Diyet uzmanı Sian Porter, "Parlak renkli meyvesebzeler retina sağlığında önemli rol oynar. Bunun dışında, çinko zengini yağsız et, fındık da göz sağlığı için olmazsa olmazdır" diyor. Porter göz sağlığı için şu beslenme önerilerinde bulunuyor...

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER:
Lutein bakımından zengin bu sebzeler, lens ve retina sağlığı için önemlidir. Bu gıdalar göze zararlı mavi ve ultraviyole ışığı absorbe ederek göze zarar vermesini önler. Yeşil yapraklı sebzelerden karalahana da bol miktarda lutein içerir. Örneğin aynı miktar lutein almak için 41 portakal ve 71 yumurta yemek zorundasınız. Ispanakta 100 gr başına 7.9 mg lutein bulunur. Biraz lahana veya ıspanağı buharda ya da salata ıspanak çiğ yiyin.

RENKLİ MEYVELER:
Retina gece görüşü için A vitaminine ihtiyaç vardır. Parlak renkli meyve ve havuç, tatlı patates, mango ve papaya gibi sebzeler bol miktarda A vitamini içerir.

KIRMIZIBİBER:
Zeaksantinden iyi bir kaynaktır. Gözün sağlıklı işlevini sürdürmede önemli katkıları bulunur.

YAĞSIZ HİNDİ ETİ:
Çinkozengini yağsız hindi eti de göz sağlığını destekler. Bunun yanı sıra yengeç, istiridye ve sardalye da çinko zengini olduğundan tercih edilebilir.

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ:

Bu faydalı yağ asitleri retina da ışığa duyarlı hücrelerin işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Haftada en az 2 kez somon, taze ton balığı gibi yağlı balıkları tüketmeye özen gösterin.

B2 VITAMINI :
Enerji üretimi, cilt-saçtırnak ve göz sağlığı için önemli, deri ve göz sağlığı için gerekli bir B grubu vitaminidir. B2 vitamini yetersiz alındığında gözlerde kaşınma, ışığa karşı hassasiyet, ağız ve dilde yaralar oluşur. Özellikle yoğurdun yeşil suyunda çok bulunur. Ayrıca sütte ve peynir suyunda da bulunmaktadır.

MAYDANOZ:
Hemen her mutfakta bulabileceğimiz, elimizin altında olan bir bitkidir. Maydanozdaki klorofil maddesi gözaltı şişliklerini ve mor halkaları azaltabilir. Bir tutam maydanozu ince ince kıyın ve suyla beraber bir buz kalıbına paylaştırın. Maydanozlu buz küplerini küçük ve nispeten ince bir havluya sararak gözaltına hafif kompres yapın.

REZENE:
Mutfaklarımızda yaygın olarak kullanılan rezene, göz kuruluğuna karşın gözleri nemlendirmeye yarayacak bitkilerden biridir. 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı kurutulmuş rezene attıktan sonra 15 dakika bekleyip ardından göz kapaklarına bu karışımla kompres yapılabilir. Bu yöntemle göz kuruluğu dışında göz yorgunluğu da hafifleyecektir.

GÜL SUYU:

Gözlere kompres yapmak için önerilen bitkisel desteklerden biri de gül suyudur. Göz kızarıklığını almada etkili olan gül suyu aynı zamanda göz altındaki koyuluğu da azaltır. 10-15 dakikalık bir kompres yeterlidir.