Kabukları atma hiç hastalanma!

Meyve-sebzelerin kabukları hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Uzmanlar, elma kabuğunun kanser, patlıcanın beyin, portakalın ise cilde iyi geldiğini söylüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2015 Güncelleme 28 Mart 2015, 01:32
Kabukları atma hiç hastalanma!

İÇİNDEKİLER

Doğanın sunduğu mucizevi yiyecekler kabuklarıyla da şifa dağıtıyor. Sağlık için bazı besinleri özellikle kabuklarıyla tüketmek gerekiyor. Florida Üniversitesi'nde Beslenme Profesörü Dr. Susan Percival, bazı önemli antioksidanların kabukta bulunduğunu belirterek, meyve-sebzelerin kabuklarının nelere iyi geldiğini anlatıyor...

ELMA: Cornell Üniversitesi araştırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiştir. Eğer soyulmamış bir elmayı çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsin. Hem böylece güçlü bir protein karbonhidrat bileşimi elde edersiniz. Ya da kabuklarından bir elma çayı yapıp içebilirsiniz.

SALATALIK: Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Silis için uzmanların önerdiği bir miktar yok. Ancak uzmanlar günde en az beş miligramı uygun buluyor. Bu da tek bir salatalığın kabuğundan alabileceğin miktara denktir. Sizde güzel ve pürüzsüz bir cilt için bol bol salatalık tüketin. Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Ancak organikler doğal olarak kalır.

PATLICAN: Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığında 300 miligram beyin hücrelerinin hasar görmesini engelleyen 'nasunin' elde edersiniz. Bu nausin bir antioksidan olarak beyin sağlığı için önemlidir. Ayrıca patlıcan 200 miligram kas kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum, 13 miligram bağışıklığı güçlendirici magnezyum içerir. Kabuklarını tüketmek zor geliyorsa taze patlıcan kabuklarını az yağlı peynir ve sosa yatırın. Böylelikle kabuğunun soyulup soyulmadığını anlamazsınız.

KİVİ: Vücudun direncini artıran C vitaminin bolca içeren kivinin kabukları da sağlığa oldukça faydalıdır. İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler staph bakteri ve kolibakteri ile savaşır. Bedeni mikroplara karşı korur. Meyvenin tüyünü hissetmek istemiyorsanız, içeceğiniz içine toz haline getirip karıştırabilirsiniz. Ya da kağıt kadar ince dilimleyip salataya koyabilirsiniz.

PORTAKAL: Kabuğunun üst kısmında bulunan d-limonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay kaşığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüştür. Mevsimi geçmeden bol bol portakal tüketmekte fayda var. Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çeşni yerine serpebilir, ya da salataya sosla birlikte karıştırabilirsiniz.