Kırmızı başarı

İşadamı Abdulbari Güzel, 8 milyon TL harcayıp jeotermal sera kurdu. Eksi 35 derecede domates üretimine başladı. Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelere ihraç edilecek ürünlerin ilk hasadını satışa sundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2015 Güncelleme 24 Mart 2015, 00:31
Kırmızı başarı

İÇİNDEKİLER

Yaz sebzesi olan domates sıfırın altında eksi 35'de hayat buldu. Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta faaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Diyadin Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 'Kaplıca Sera İle Tanışıyor Projesi'ne hibe desteği verdi. Bu destek, uluslararası bir şirkete ilham kaynağı oldu. Ticari faaliyetlerini Azerbaycan'da yürüten Ağrılı işadamı Abdulbari Güzel'in İntersun Şirketi, 1925 rakımlı Diyadin'deki jeotermal kaynakların bulunduğu 20 dönümlük alan üzerine 8 milyon TL bütçeyle domates serası kurarak üretimine başladı. Kar kalınlığının 1 metreyi, hava sıcaklığının da eksi 35'leri bulduğu ilçede kurulan domates serası, jeotermal kaynaklarla ısıtıldı. Salkım tipi domatesin yetiştirildiği serada, ilk hasat bu hafta başladı. Toplanan 5 ton domates, satışa çıktı.

'İSTENİLİRSE YA PILABİLİR'
Bu yatırımla birlikte bölge Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Organize Seracılık Bölgesi ilan edildi. Şirketin yönetim kurulu üyesi Erdal Bakır, yılın 12 ayı her türlü sebzeyi yetiştireceklerini belirterek "İstenildiği zaman eksi 35 derecede de olsa tarım yapılabiliyor. Yetiştirdiğimiz ürünleri başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, İran ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç etmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

YATIRIMA DEVLET DESTEĞİ VAR
Serhat Kalkınma Ajansı Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurğa ise, yapılan yatırımın yereldeki potansiyelleri kullanmak açısından örnek teşkil ettiğini söyledi. Kurga, "Bu yatırım sosyal kalkınmaya, özellikle de kadınların istihdamına büyük katkı sağlayacaktır. Bölgemizde yatırım yapmak isteyenlere yeterli devlet desteği de bulunmaktadır" dedi.