Ayva ye çabuk iyileş

A ve B vitaminleri açısından zengin olan ayva, soğuk algınlığını önlüyor. Cildin yaşlanmasını da önleyerek gençleşme imkanı da sağlıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Aralık 2014 Güncelleme 21 Aralık 2014, 00:11
Ayva ye çabuk iyileş

İÇİNDEKİLER

Kış mevsiminin gözde meyvesi ayva bin bir derde deva oluyor. Ayvanın çiçeği, çekirdeği, yaprağı ve kabuğu da en az meyvesi kadar insan sağlığına fayda veriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, "Ayva yaprağı çayı, özellikle öksürüğe iyi gelmektedir. Boğazı yumuşatarak, grip ve nezlenin çabuk iyileşmesini sağlar. Ayva yaprağını 80 derece suda demleyerek hazırlanan çay günde en az 1 defa içilmelidir" diyor. Ayva çekirdeğinin, boğaz ağrısında, öksürükte, ishalde, mide ve barsak hastalıklarında, 1 su bardağı suda 15 dakika kaynatılıp içildiğinde çok etkin olarak yarar sağladığını söyleyen Tapan, özellikle grip ve soğuk algınlığı yaşayanların bol ayva yemesini öneriyor. Ayvanın meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A, B ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunduğunu da belirten Tapan "Ayva kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına faydalıdır. Ağrıları azaltmada etkilidir. Aynı zamanda kanı temizler, çarpıntıyı dindirir, karaciğer tembelliğine iyi gelir" ifadelerini kullandı.