Pırasa ye basuru unut

Yanlış beslenme alışkanlıklarının tetiklediği hemoroid can yakıyor. Prof. Dr. Mocan, bu rahatsızlığa karşı pırasa tüketimini öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2014 Güncelleme 20 Aralık 2014, 01:37
Pırasa ye basuru unut

İÇİNDEKİLER

Çağımızın düzensiz beslenme koşullarının doğurduğu hemoroid halk arasında bilinen adıyla basur, en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Şişmanlık ve uzun süreli kabızlığın tetiklediği basurdan uyguladığınız doğru bir beslenme programıyla kurtulmanız mümkün. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, basura karşı şifa olabilecek şu önerilerde bulunuyor:
Şeftali : Şeftali hazmı kolaylaştıran, idrar yollarını temizleyen bir meyvedir. Basur memelerinin verdiği rahatsızlığı azaltma özelliğine de sahiptir.
Papatya: Sabahları aç karnına içilen papatya çayı basur ağrılarına iyi gelir. n PIRASA: Kabızlığı giderir. Bu yüzden basurun en büyük düşmanlarından biridir.
Semizotu: Lapa haline getirilip sorunlu bölgeye tatbik edilirse ağrıyı alır.
maydanoz ağrıyı azaltır
Maydanoz: Basur ağrıları için maydanozu kaynatıp bekletin. Sonra pamuk yardımıyla sorunlu bölgeye sürün. Ağrınızı azaltacaktır.
Keçiboynuzu: Devamlı tüketildiğinde basura ve basur ağrılarına iyi gelir. n KUŞBURNU: Kuşburnu bol vitaminli bir bitkidir. Kurtları düşürür bağırsağı yumuşatır. Basur rahatsızlığının tedavisinde etkilidir. n Bunların dışında lifli gıdalar ile beslenmeye özen göstermek ve hareketsiz yaşamdan uzak durmak gerekiyor. n Hemoroidin yanma ve kaşıntısını kontrol altına almak konusunda diyetin yapabileceği pek çok şey vardır. Günde 3 kez yiyeceklerinize 1 yemek kaşığı işlenmemiş kepek ekleyin. n Meyvesebze ve tam tahıllı yiyecekler tüketin.
Bol su içmek dışkının yumuşamasını ve hemoroitin alevlenmesini sağlayacak bir gerilmenin önüne geçecektir. Bu nedenle mutlaka günde 3 litre su içilmesini tavsiye ediyoruz.
E vitamini yağı tahrişi azaltabilir. Hasta bölgeye pamuklu bir bezle yağı sürün.
Acı biberden uzak durun, çünkü acı biber basurunuzu tahriş edebilir. Kahve, sıcak çikolata, kola ve kakao gibi kafeinli içecekler kaşıntı ve yanmayı artırabilir.

Uyarı: Bazı insanlar E vitamini yağına karşı alerjik olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce küçük bir miktar yağı kolunuzda deneyin ve kaşıntı ya da tahriş etkisi açısından inceleyin. Eğer ağrınız ya da rektal kanamanız varsa doktorunuza danışın.