Frenk soğanı kadının ilacı

Uyku ve ruh halini düzenleyen frenk soğanı cinsel hayata ilaç gibi geliyor. Uzmanlar A, B, C vitaminleri ile bu sebzenin iktidarsızlığa çare olduğunu belirtiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2014 Güncelleme 20 Aralık 2014, 01:35
Frenk soğanı kadının ilacı

İÇİNDEKİLER

Kış aylarında bol bol vitamin ve mineral almak hastalıklara karşı koruma sağlıyor. İçerisindeki A, B ve C vitamini ile bulunan Frenk soğanı ve soğan, kalp ve prostat bozukluğu, sinir zafiyeti, cilt hastalıkları ve cinsel iktidarsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Frenk soğanı enerji ve kan dolaşımını artırması ile özellikle kadınlarda libido seviyelerini artırır" diyor. Kandıralı, sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirttiği Frenk soğanının faydalarını şöyle anlatıyor...

PLAK OLUŞUMUNU ENGELLER

Frenk soğanı allicin içeriği ile kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Allicin, nitrik oksidi serbest bırakır, kan damarlarındaki sertliği azaltır ve kan basıncını düşürür. Frenk soğanı kuersetin içeriği ile arterlerde plak birikim riskini azaltır.

Kuersetin ve K vitamini Frenk soğanında bulunan birçok antioksidandan ikisidir. Kuersetin ve diğer flavonoidler meme, kolon, prostat, yumurtalık, endometrium ve akciğer kanserlerine karşı koruma sağlar.

KANSERE KARŞI KALKAN

Frenk soğanı aynı zamanda lutein ve zeaksantin adlı karotenleri içerir, akciğer ve ağız kanserlerine karşı korumada fayda sağlar. t Yapılan çalışmalarda allium sebzelerinden fazlaca tüketim yapan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskleri daha düşük bulunmuştur. Özellikle mide, yemek borusu ve kolorektal kanser üzerine yapılan çalışmalarda tümörlerin büyümesini engellediği yönündeki çalışmalar bu gruptaki sebzelerin sahip olduğu zengin organosülfür bileşiklerinden gelmektedir.

UYKUYU DÜZENLER

İçerdiği önemli bir besin öğesi olan kolin sayesinde uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafıza gibi kısımlarda yardımcı rol üstlenir. Frenk soğanı içerdiği folat sayesinde de depresyonla mücadelede yardımcıdır.

Homosisteinin fazla birikimi kan ve diğer besin öğelerinin beyne gidişini ve uyku, iştah ve modu düzenleyen iyi hormonların (serotonin, dopamin, norepinefrin) üretimi ve salınımını engeller.

Frenk soğanı K vitamininin zengindir. Uzun dönem kemik sağlığı için K vitamini önemlidir.

NASIL TÜKETELİM?

Havuç, bezelye ve patates ile lezzetli bir kombin oluşturan Frenk soğanı, salatalara, çorbalara, omletlere, peynirlere, kişlere ve çeşitli sebze soslarına eklenebilir.