Kendisi küçük faydası büyük

Kanser gibi ciddi hastalıklara karşı koruyan kızılcık, her derde deva. Uzman Diyetisyen Kandıralı 'Kızılcık cinsel gücü artırır, enerji verir' diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2014 Güncelleme 19 Aralık 2014, 01:19
Kendisi küçük faydası büyük

İÇİNDEKİLER

C, E vitamini ile lif zengini olan kızılcık, vücudu serbest radikallere karşı vücudu koruyor. Antiinflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti-kanser özellik taşıyan bu meyve daha birçok hastalığa karşı kalkan oluyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, kızılcığın cinsel gücü artırarak, çiftlerde afrodizyak etki yarattığını ifade ediyor. Kurutulmuş kızılcığında oldukça faydalı olduğunu kaydeden Kandıralı, faydalarını ise şöyle sıralıyor...
Bağışıklığı güçlendirir

Kızılcık, güçlü doğal bir antioksidandır.
Serbest radikallerin yol açtığı bazı hasarları engellemeye ve bulaşıcı ajanlara karşı vücut direncini artırma yeteneğine sahiptir.
Yapılan çalışmalarda yüksek lif alımının koroner kalp hastalıkları, felç, hipertansiyon, diyabet, obezite ve bazı gastrointestinal hastalıkları önlediği saptanmıştır. Aynı zamanda lif alımının arttırılmasının kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü, insülin duyarlılığını iyileştirdiği ve obez bireylerde kilo kaybını arttırdığı gözlenmiştir.
Serbest radikallere bağlı oluşan kronik hastalıkların geciktirilmesi ya da önlenmesinde bağışıklık fonksiyonlarını destekleyici rol oynar.
Enfeksiyonları önler
Kızılcıktaki yüksek proantosiyanidinler idrar yolu duvarlarına bazı bakterilerin yapışmasını ve çoğalmasını engeller. Enfeksiyonlarla mücadelede yardımcıdır. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonu olan bireylere kızılcık tüketimi önerilir.
Yapılan çalışmalarda kızılcık tozunun komplike üriner sistem enfeksiyonlarında sıklıkla karşılaşılan Proteus Mirabilis bakterisini inhibe ettiği saptanmıştır. Kızılcık suyu Helikobakter Pilori bakterisinin mide duvarına yapışmasını da önleyerek mide ülserlerine karşı koruma sağlar.
Kızılcık kötü kolesterolü düşürüp HDL iyi kolesterolü artırarak kalp sağlığını destekler. Yapılan bir çalışmaya göre günde 1 bardak şekersiz kızılcık suyu tüketiminin HDL kolesterolünü yüzde 10 arttırdığı saptanmıştır

Nelerde kullanalım?
Tuzsuz fındıkgiller, yağlı tohumlar ile ara öğünlerde kızılcık kurusu tercih edilebilir, kızılcık suyu içilebilir. Tam tahıllı gevrek ya da yulaf ezmesine kızılcık kurusu konabilir, sevilen bir kurabiye ya da keke kuru veya taze kızılcık katılabilir, elmalı bir pasta ya da turtaya artı bir lezzet katmak için kızılcık denenebilir. Kızılcık kurusu, yulaf, dilimlenmiş badem, az yağlı süt ve bal ile granola yapılabilir. Hindili/tavuklu bir sandviçe mayonez yerine kızılcık sosu hazırlanabilir. Ispanak salatasına kuru kızılcık eklenip, ballı balzamik sos ile değerlendirilebilir.

Dişleri korur
Kızılcıktaki proantosiyanidinler bakterilerin diş yüzeylerine bağlanmasını önleyerek ağız sağlığını korumada yardımcıdırlar. Aynı zamanda asit üretimi ve plak oluşumunu engelleyerek diş eti hastalığını önlemede yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Ayrıca bu meyve C vitamini içeriği ile de iskorbüt hastalığına karşı koruma sağlar.

Kızılcık tümör gelişimini yavaşlatır. Çalışmalarda prostat, karaciğer, meme, yumurtalık ve kolon kanserlerine karşı pozitif etki gösterdiği saptanmıştır.

İçerdiği yüksek miktar salisilik asit ile şişlikleri azaltıcı, kan pıhtılarını önleyici ve tümörleri ortadan kaldırıcı rol oynar.