Şekeri hafife alma

Renk renk olan elmalar sağlığa sağlık katıyor. Diyabetten, solunum yollarını düzenlemeye yarayan elma tüketimi felç riskini de önemli ölçüde azaltıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2014 Güncelleme 18 Aralık 2014, 00:00
Şekeri hafife alma

İÇİNDEKİLER

C vitamini deposu elma kış aylarında bol bol tüketilen meyveler arasında yer alıyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "Elma çözünmez lif içerir, sindirim sistemi sağlığını destekler ve bağırsak sistemini düzenler" diyor. Kandıralı elmanın faydalarını şöyle anlatıyor...

DİYABETE KARŞI KORUR
Çözünür lif pektin içeriği ile elma, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcıdır. Aynı zamanda düşük glisemik indekse sahiptir, sindirim ve emilimi yavaştır. Günde en az 1 elma tüketen kadınlarda Tip 2 diyabet gelişimi yüzde 28 daha azdır.
Elma içerdiği lif ve yüksek polifenoller ile düzenli tüketildiğinde kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar. İçerdiği pektin kan damar duvarlarında kolesterol birikimini önler, ateroskleroz ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Yapılan bir çalışmada da elma tüketimi fazla olan bireylerde inme riskinin düşük olduğu, bunun da elma içeriğindeki bir antioksidan olan kuersetin içeriğinden kaynaklandığı saptanmıştır.
Klinik çalışmalar kuersetinin antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde kanser, prostat, katarakt, alerjiler, iltihaplar, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının önlenmesinde etkili olduğunu bildirdi.

SOLUNUMU DÜZENLER
Elma tüketimi solunum fonksiyonları için de faydalıdır. Antioksidan içeriği ile astım riskini azaltır.
Orta yaşlı 2,500 erkek birey üzerinde yapılan bir çalışmada günde 1 elma tüketiminin akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği saptanmıştır.