Yumurtayla şekeri hakla

Diyabetle savaşırken, dost ve düşman besinleri iyi bilmek gerekiyor Yumurta akı hastalığa iyi gelirken, kuru üzüm ise şekeri tetikliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ekim 2014 Güncelleme 20 Ekim 2014, 00:16
Yumurtayla şekeri hakla

İÇİNDEKİLER

Ciddi kronik rahatsızlıklar arasında yer alan şeker hastalığı organları bir bir kemiriyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, dost ve düşman besinlerin hastalığın seyrinde önemli rol oynadığını belirtiyor. Sağlıklı ve zararlı besinleri şöyle aktarıyor...

SAĞLIKLI OLANLAR;
BAKLAGİLLER: Baklagiller kan şekerini yavaş ve nazikçe yükselten kaliteli karbonhidratlardır. Nohut, mercimek, barbunya, soya vb. yüksek kalite karbonhidratlar, yağsız protein ve çözünür lifi bir arada içerirler, açlığı kontrol altında tutup, kan şekerini dengelerler.

YULAF EZMESİ:
Diyette tam tahıllar ve yüksek lifli besinlerin tüketimi şeker hastalığı riskini yüzde 35-42 aralığında azaltır. Kalp dostu yulaf ezmesi hem lif hem de tam tahıllardan zengindir. Çözünür lif içeriği ile midede besinlerden gelen glikozun sindirimini yavaşlatır ve kan şekeri seviyelerini dengeler.

YOĞURT:
Az yağlı yoğurt hem yüksek kalite karbonhidrat hem de protein içerir. Sağlıksız bir kan şekeri seviyesini yavaşlatabilir veya engelleyebilir.

BADEM:
Magnezyum zenginidir. Yapılan bir çalışmada günlük diyetle yüksek magnzeyum alımının diyabet gelişme riskini yüzde 33 oranında azalttığı saptanmıştır. Magnezyumdan zengin diğer besinler: kabak çekirdeği, ıspanak, pazı..

NİŞASTA İÇERMEYEN SEBZELER:
Vitamin, mineral ve lif zengini nişasta içermeyen sebzeler (brokoli, ıspanak, mantar, biber, kereviz, lahana, bamya, pırasa vb.) kaliteli karbonhidrat için ideal kaynaklardır.

AVOKADO:
Tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. Çalışmalar tekli doymamış yağ asitlerinden zengin ve düşük kalite karbonhidratlardan yoksun beslenmenin insülin duyarlılığını iyileştirdiği yönündedir.

YUMURTA BEYAZI:
Yağsız protein ve düşük karbonhidrat içeriğine sahiptir. Tip 2 diyabeti kontrol ve önlemede sağlıklı bir alternatiftir. 1 büyük yumurta beyazı 16 kaloridir ve 4 gram yüksek kalite protein içerir. Hem kan şekeri kontrolünde hem de kilo kaybı ve korunmasında önemlidir.

SAĞLIKSIZ OLANLAR;
KURU ÜZÜM: Kuru üzüm ve diğer kuru meyveler kurabiye yemek yerine daha sağlıklı atıştırmalıklardır, ancak yine de kan şekerini yükseltirler. Kurutma işlemi sırasında içerisindeki su çekildiğinden doğal olarak bulunan meyve şekeri çok konsantre hale gelir, vücut tarafından hızla emildiğinden kan şekerinde artışa neden olur.

MEYVE SUYU: Meyve suları yüksek şeker oranlarıyla kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara yol açar.
Bunun yerine sade veya doğal aromalı maden suyuna bir dilim limon eklenebilir.

KIZARMIŞ PATATES: Yağlı, kızarmış besinlerin fazla tüketimi hem kilo alımına hem de kan şekeri üzerinde büyük hasara yol açabilir.

BEYAZ EKMEK: Rafine nişastalar (beyaz ekmek, pirinç, makarna ve un vs.) vücut sindirime başladığında şeker gibi hareket ederler. Diyabetli bireyler tüketiminden kaçınmalıdır.