40'ından sonra tüp bebek riskli

İleri yaşta anne-baba olma isteği anormal doğumlara yol açabiliyor Sağlıklı evlat sahibi olmanın yolu gebeliği ertelememekten geçiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2014 Güncelleme 21 Eylül 2014, 01:54
40’ından sonra tüp bebek riskli

İÇİNDEKİLER

Tüp bebek yöntemlerinin gelişmesiyle her yıl artan sayıda çift tüp bebek uygulamaları için başvurmaktadır. Tüm bu ilerlemelere karşın kadınların gebe kalma yaşlarını fazla geciktirmemelerini önermekteyiz, çünkü yaşla beraber yumurtalık kalitesi bozulmaktadır. 40 yaş ve sonrası yumurtalıklardaki yumurta sayısı ciddi şekilde azalmaktadır. Ayrıca yumurta içindeki kromozomlarda da yapı bozukluğu olmakta ve bu da anormal bir çocuk doğurma riskini artırmaktadır. Ne var ki günümüzde kadınların daha geç evlenmesi, kariyer vs. kaygılarıyla çocuk doğurma yaşını ertelemesi bilinen bir durumdur. Ama ne olursa olsun tüp bebekteki bütün ilerlemelere rağmen yine de yaş ilerledikçe gebe kalma şansı azalmakta tüp bebekte de başarı ciddi şekilde düşmektedir. Yine de ileri yaşta çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlarda önce hormonal durumlarına bakıyor ve yumurtalığındaki yumurta sayısını izliyoruz. Buradaki duruma göre de klasik yani tüp bebek dışında tedavi yöntemleri ile çok zaman kaybetmeden direk tüp bebeğe geçmekte fayda görüyoruz. Çünkü tedavi başında en yüksek gebelik oranı yine tüp bebekte elde edilmektedir. Bu yaşta kadınlarda az yumurta çıktığı için genellikle yumurta sayısını arttıran ilaçlar vererek daha çok yumurta elde etmeye çalışıyoruz. Bu şekilde gebelik elde edilemez ise yoğun ilaçlara rağmen yumurta sayısında artış gözlenmezse de tam tersi olarak daha düşük dozda ve hatta hiç ilaç vermeden kadının normal rahimdeki geliştirdiği yumurtayı alarak onunla tüp bebek yapıyoruz. Buna 'İlaçsız tüp bebek' veya 'Natural tüp bebek' denilmektedir. Ayrıca mini tüp bebek denen sadece haplarla yumurtalığın geliştirilmesi buna bağlı tüp bebek yapılması yöntemi de mevcuttur. Bütün amaç kadın yumurta kalitesini ilaçlarla daha da bozmadan birkaç kez kendi doğal yumurtasını alıp depolamak ve sonra belli bir sayıya ulaşınca da rahme yeterli sayıda embriyo yerleştirip ve gebeliği sağlamaktır.

HEM KARİYER HEM ÇOCUK
Özellikle hormonların aşırı derecede bozulduğu veya yumurtalıklarda hiç yumurta görülemediği durumlarda tüp bebek tedavisine başlamak gereksizdir, çünkü başarısız olacağı bilinmektedir. Bu şekilde hiç olmazsa maddi ve manevi yıkımlarında önüne geçilmiş olur. Önerim önce kariyer sonra çocuk değil ileri yaşlarda hem kariyer hem çocuktur.

HASTA DOSTU TEDAVİSİ BAŞARILI
SORU: 45 yaşındayım ve 1 sene önce evlendim. Bana hasta dostu tedavileri önerildi.
Bu ne demek? (İzmir'den C.T)
CEVAP: Sayın okuyucum hasta dostu tedavi tüp bebekte daha az ilaçla daha kolay bir şekilde tüp bebeğin denenmesi demektir. İlaçlar hem madden hem de iğne yapılması dolayısıyla kişileri sıkıntıya sokabilir. Özellikle yüksek doz ilaçlarda yumurta kalitesini bozabilir. İlaçların çok iyi cevabının alınmayacağı düşünüldüğü vakalarda çok az ilaç ve hiç ilaç vermeden doğal yumurtaların toplanması ve bunlarla tüp bebek yapılmasıdır.Başarılı olmaktadır. Hasta için uygun olması daha kolay, hem madden hem manen fazla sıkıntı yaratmayan tedavilerdir.

SORU: 28 yaşındayım ve yapılan testte AMH hormonum 0.3 geldi. Yumurta sayımın çok azaldığı söylendi. Bense henüz yeni evlendim.
Tüp bebek önerildi. Sizce bunu yaptırmalı mıyım ? (Konya'dan T.T.)
CEVAP: AMH dediğimiz hormon yumurtalıklarınızdaki rezervi ölçen çok başarılı bir testtir. 0.3 yumurtanızın ciddi şekilde azaldığını gösteriyor. Bu durumda aşılama gibi yöntemler değil direk tüp bebek faydalı olacaktır. 1-2 seferde başarısız olunursa 2-3 ayda bir tekrar ederek gebe olmaya çalışmalısınız.

SORU:
46 yaşındayım 1 yıldır adet olmuyorum. Doktor menopoza girdiğimi söyledi. Çocuk sahibi olmam mümkün olabilir mi sizce? (Erzurum'dan E.I)
CEVAP: Menopoz son adet demektir aynı zamanda yumurtanızın da bittiği anlamına gelir. Kendi yumurtanız olmadan da tüp bebek yapmak imkansızdır.

SORU:
Sayın hocam 7 tüp bebek denedim. Gebe kalamadım. Artık madden ve manen tükendim. Yapabileceğim başka bir şey var mı? (Hatay'dan N.N)
CEVAP: Yaşınız 38 den küçükse ve henüz devlet yardımı almadıysanız SGK tüp bebeği 3 kereye kadar ödemektedir. Ancak 2 veya 3 kez tüp bebek yaptırıp başarısız olanlarda detaylı bir inceleme yapıyoruz. Bizim kendi kayıtlarımızda 18-19 denemede dahi gebe kalan insanlar var. Onun için sabırla bu yolda çalışmaya devam etmelisiniz.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL