Aşılama yöntemi ile çocuk özlemine son

Ülkemizde her 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirten Prof. Dr. Teksan Çamlıbel, "Çiftlerin yaşı 40'ın altındaysa, 6 ay kendileri denemelidir. En son işlem tüp bebek yöntemidir" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2014 Güncelleme 19 Eylül 2014, 00:15

İÇİNDEKİLER

Değerli okuyucularım, toplumumuzda her 6 çiftten birinin çocuğu olmuyor ve tıbbi yardım alıyorlar. Yeni evli çiftlerde kadının yaşı 40'ın altındaysa 6 ay doğal yoldan gebelik önerilir. Bu 6 ayda çocuk olmazsa da doktora başvurmanız gereklidir. Bu durumda ilk önce erkeğin sperm durumuna bakmaktayız. Kısırlığın 40-45'i erkekten kaynaklanmaktadır ve basit bir sperm testi ile bu anlaşılabilir. Ama sperm sayısı çok zayıf bile bulunsa kadında da inceleme yapıyoruz. Kadında adetin 3. günü hormonlarına bakıyoruz ki bu, kadının gebe kalma gücünü gösteren bir testtir. Her şey yolunda giderse ve ultrasonda rahim ve yumurtalıkta ciddi bir sorun görünmezse, sadece kadın yumurtlamasını kırbaçlayan ve daha çok yumurtalık üretmesini sağlayan birtakım haplarla en az 3 ay tedavisini tavsiye ediyorum. 3 ay sonunda çocuk olmazsa bir rahim filmi çekilerek kanalların açık olup olmadığı anlaşılır. Sonra aşılama dediğimiz yönteme geçilir. Bu yöntemde kadın yumurtası daha güzel ve iyi olsun diye birtakım iğneler verilir. Tekrar yumurtlama gününde de erkeğin spermi alınıp yoğunlaştırılır. Bu yoğun sperm hazneye değil de rahmin içine, yumurtalık kanallarının rahme bağlandığı noktaya yakın bir yere kadar ince bir plastik borucuk yardımıyla enjekte edilir. Her enjeksiyonda aylık gebelik şansı yaklaşık yüzde 15-20 arasındadır, yani bununla gebelik olmazsa en az 3 ay yapılmasında fayda vardır. En sonunda da gebe kalamayanların artık tüp bebek yapmaları ve ileri kısırlık merkezlerine başvurmalarında fayda görüyorum. Bu durumda tüp bebek gerekebilir.

Tüp bebek çok yaygınlaşmıştır. Ama bunun çok erkenden yapılması doğru değildir. Ancak değişik haplarla, iğnelerle, aşılamalarla çiftin yıllarca uğraştırılması da doğru değildir. Çünkü her geçen yıl da kadının yumurta sayısı azalmakta ve gebe kalma şansı bununla birlikte düşmektedir.
Bu konu ile sorularınızı beklerim.

SORU: 2 yıllık evliyim. Eşimin sperm sayımı ve benim hormon testlerim normal çıktı. Rahim filminde her iki kanalımın da şiş ve tıkalı olduğu saptandı. (Denizli'den A.T.)
CEVAP: Sayın okuyucum, tüpleriniz şiş ve tıkalıysa mutlaka lapskoprapik yöntem ile tüplerinizin açılmasına çalışılmalıdır. Bu işlemle tüpler açılamazsa veya açılsa da tüplerinizin içi iltihaplı ve bozulmuş bulunursa, işlevini yapamaz durumda kabul edilir ve tüp bebeğe geçmek gereklidir.

SORU: Hocam 42 yaşındayım. 6 aylık evliyim. Bu zaman zarfında çocuğumuz olmadı. TSH hormonum 17 çıktı. Doktorum tüp bebek önerdi. (İstanbul'dan T.A.)
CEVAP: Değerli okuyucum, TSH hormonu yumurtalıkların gücünü gösteren çok önemli bir hormondur. Aydan aya ufak değişiklik gösterse de 15'in üzerindeki TSH'dan doğal yoldan ve bir takım yardımcı yöntemlerle çocuk sahibi olmanız zorlaşmıştır. AMH hormonunu da yaptırın. O da zayıf çıkarsa, tüp bebeğe geçmekte fayda vardır. Bu durumda tüp bebek en yüksek gebelik şansını verir. Zamanı boşa harcamanıza engel olur.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL