Miyom tümörü kanser değildir

Kadın hastalığı adale tümörünün genetik olduğunu belirten Prof. Dr. Teksen Çamlıbel "Miyom ameliyat demek değildir"dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2014 Güncelleme 16 Eylül 2014, 00:34
Miyom tümörü kanser değildir

İÇİNDEKİLER

Sevgili Takvim okuyucuları; bugünden itibaren her gün burada size kadın sağlığı ile ilgili bilgiler verecek ve dikkat etmeniz gereken hususları belirteceğim.

Öz geçmişimi merak edenler www.teksecamlibel. com sitesinden girip bakabilirler. Her gün anlattığım konuya ek olarak sizlerden gelen soruları kısaltarak yayınlayacak ve onlara kısa cevaplar vereceğim. Sorularınızı adınızın belirtilmesini istemiyorsanız sadece baş harflerinizi veya bir rumuz kullanarak da yollayabilirsiniz. Sorularınızı başta belirtilen e-mail adreslerine yollayabilirsiniz.

KONU: MİYOMLAR
Miyom Latince adale tümörü demektir. Rahim, biliyorsunuz kalın bir adale tabakasıdır. Bu tabaka doğum esnasında kasılıp çocuğu hazneye doğru ittirmekle görevlidir. Vücudumuzun her bölgesinde olduğu gibi rahmin bu kas tabakasında da bir takım tümoral gelişimler olabilir. Yani miyom bir kas tümörüdür. Ama iyi tarafı hemen hemen her zaman estetik ameliyatlıdır yani kanser değildir. Dolayısıyla miyom eşittir ameliyat gibi bir yaklaşım söz konusu değildir. Rahmin yaklaşık 2 cm kadar kanalındaki bu adale tabakasında miyom gelişebilir.
Miyom rahmin içine doğru büyürse şiddetli adet kanamaları veya ara kanamaları yapabilir, çocuk sahibi olmasında güçlükler doğurur.

*
Kas tabakasının tam ortasında büyüyenler ise genellikle adet kanamalarını arttırabilirler ve adette ağrı yapabilirler.

*
Rahmin dışına doğru büyüyenler ise karın boşluğuna doğru büyüdükleri için çoğu kez herhangi bir şikayet vermezler.

*Normal ameliyat edilme ihtimali bulundukları yere, verdiği belirtilere ve büyüklüğüne bağlıdır. Rahmin içine doğru büyüyen miyom çok küçükte olsa sorun oluşturduğu için alttan girilerek sistoskopi denen bir yöntemle görülüp alınabilir. Çok basit ve günübirlik bir işlemdir.

4 KADINDAN 1'İNDE GÖRÜLÜR
*Rahmin tam ortasında büyüyen veya dışa doğru büyüyen miyomlar şikayet oluşturmazsa 5-6 cm kadar alınmayabilir. Belli bir büyüklüğün üzerinde ise sorun oluşturmasa da ameliyat olmaları uygundur.

*Miyomlar her 4 kadının neredeyse birinde görülür birçok kez de aileseldir. Yani annenizde miyom varsa çoğu kez sizde de miyom geçebilir, kız çocuğunuza da geçebilir. Çok hızlı büyüyen ve ağrı yapan miyomlara daha çok dikkat ediyoruz. Çünkü bunlar çok ender de olsa kanserleşme riski bulunmaktadır.
Ama bu ihtimal % (yüzde) birlerle hatta binde binlerle ifade edilecek şekilde çok enderdir.

*Doktorunuz miyom tanısı koymuşsa ve bununla ilgili şikayetleriniz veya sorularınız
varsa lütfen yazınız.

SORU: 45 yaşındayım hiç evlenmedim, 3.5 cm büyüklüğünde bir de miyomum var. 1,5 yıldır düzenli adet görmüyorum, hormonlarım menopoza yaklaştığımı gösterdi.Miyomumu aldırmam gerekli midir? Çanakkale 'den M.N
CEVAP:
Bu boydaki bir miyom zaten şikayet yapmaz sizde şikayetten bahsetmiyorsunuz. Düzensiz adet miyoma bağlı değildir.
Menopoza yaklaştığınızı gösterebilir. Bu durumda ameliyata hiç gerek yoktur. Zaten pek çok miyom menopozdan sonra kendi kendine geçilir.

SORU: Hocam ben 21 yaşındayım ve polikistik overim var.Doktor doğum kontrol hapı verdi ve ben soğan kürünün de çok faydalı olduğunu öğrendim, ona başlamak istiyorum. Acaba doğum kontrol hapı ile birlikte kullansam bir sorun olur mu? Trabzon'dan M.Y CEVAP:
Sevgili okuyucum soğan gibi bilimsel bir değeri olmayan tedavileri kesinlikle önermiyorum. Doktorunuzun verdiği tedavi en doğrusudur, ona devam ediniz.

SORU: Selamlar hocam 7 Ağustosta adet olmam gerekiyordu. 11 Ağustos da idrar testi yaptım sonuç negatif çıktı. 14 'ü ve hala regli olamadım. Bir daha ki test için uygun tarih ne zamandır. Tekirdağ'dan M.A
CEVAP:
Adetiniz düzenli ise 11 Ağustos da teste pozitif çıkardı. Hala adet olmadığınıza göre artık bir kan testi ile bu durumu kesinleştiriniz ve bu test negatif ise gebelikten endişe etmeyiniz.

AMELiYAT GEREKiR
SORU: Bende endometrioma kistleri var. CA -125 (1787) geldi doktor acil ameliyat dedi. Bazen dayanılmaz ağrılarım oluyor. Ameliyat olmalı mıyım? İstanbul'dan D.G
CEVAP:
Kistleriniz 6 cm olduğuna ve size şikayet verdiğine göre CA-125 bu kadar yükselttiğine göre ameliyat olmanızı öneririm. Ameliyatın laparoskopik olarak yapılması yumurtalara daha az zarar verir.

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel