Kahvaltı yap zekanı parlat

Anne-babalar dikkat! Başarılı bir eğitim hayatı iyi bir kahvaltıdan geçiyor. Diyet uzmanı Akkuş çocuklara başarının yolunu açacak sırlar veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2014 Güncelleme 03 Eylül 2014, 01:43
Kahvaltı yap zekanı parlat

İÇİNDEKİLER

Okulların açılmasına sayılı günler kala çocukların doğru beslenmesi daha sağlıklı ve kaliteli bir eğitim hayatı sürmelerinin temelini oluşturuyor. Çocuk beslenmesinde çeşitlilik önemlidir diyen İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Günay Akkuş okula başlayacak çocukların ebeveynlerine şu önerilerde bulunuyor: Sağlıklı beslenme 3 ana ve ara öğün prensibine dayanır. Çocuğunuzun ana öğünlerini planlarken mönünün 4 besin grubunu (et-süt-sebze, meyve-yağ) içermesini sağlayın.

KAHVALTI ÇOK ÖNEMLİ
Çocuklar evden çıkmadan mutlaka kahvaltı yapmalıdır. Çocuk için seçilecek sağlıklı alternatifler, kısa sürede yenebilen ama uzun süre tok tutacak, enerji, vitamin-mineral yönünden zengin yiyecekler olmalıdır. Öğle yemeklerini evden getirenler için tam buğday ekmeği içerisine yapılmış (köfteli, tavuklu, peynirli) sandviçler, yanına söğüş sebze, içecek olarak ayran, süt veya su tercih edilmelidir. Okulda yiyen çocuklar için ise aylık okul mönüsü takip edilip beslenmesi planlanmalıdır. Örneğin o gün mönüde mantı veya makarna varsa, akşam yemeğinin daha az karbonhidratlı olmasına, eksik kalan et ve sebze grubuna ağırlık verilmesine dikkat edin.

HAZIR ALMAYIN
Okul çantası hazırlanırken içerisine ev yapımı havuçlu-cevizli kek, peynirli-kıymalı poğaça, fındıklıüzümlü kurabiyeler yanına süt, ayran, limonata koyulabilir.

ÖRNEK MÖNÜLER
Peynirli sebzeli omlet, tam buğday ekmeği, süt. Ev yapımı kıymalıpeynirli poğaça, süt. Pankek (içine ev yapımı reçel +fındık), süt. Tam buğday ekmeğine yapılmış söğüş sebzeli veya peynirli sandviç, süt.

Çocuğunuza günde 2 porsiyon meyve yedirin. Meyveyi ara öğünlerde tek başına değil yanında ceviz, badem, fındıkla tüketmesine özen gösterin.

KIŞA HAZIRLIK
Havalar soğumaya başladı. Hastalıklardan korunmak için bol bol C vitamini takviyesi yapın. Maydanoz, kuşburnu, kivi, hünnap, brokoli, semizotu C vitamini zenginidir. D vitaminini de ihmal etmeyin. Çocuklarınızı güneşe çıkarın, sakatat yedirin. Bitki çayları da bağışıklığı güçlendirir. Alerjisi yoksa bal ve türevlerini aç karnına yedirin.