Tansiyonun suyunu çıkarın

Sıcak seyreden havalar tansiyonu yükseltiyor. Yüksek tansiyona karşı uzmanlar, günlük içilecek 1 bardak pancar suyunun tansiyonu düşürmede faydalı olacağını belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Temmuz 2014 Güncelleme 21 Temmuz 2014, 00:46
Tansiyonun suyunu çıkarın

İÇİNDEKİLER

Sıcak hava, yanlış beslenme, hareketsizlik derken tansiyonlar yükseliyor. Kullanılan ilaçlar ise saymakla bitmiyor. Kalp krizi, inme gibi hastalıkları tetikleyen, hayatı tehdit eden bu rahatsızlığın ilacı ise doğru beslenmek ve hareket etmekten geçiyor. İşte hem doğal hem de pratik yöntemlerle tansiyonu düşürmenin yolları:
GÜNDE 1 BARDAK
Kırmızı pancarın içinde bulunan nitrat tansiyonun düşürmede etkilidir. Günde 1 bardak pancar suyu içmek (yaklaşık 225 gr) tansiyonu yüzde 7 oranında düşürüyor. Ayrıca kereviz, lahana ve ıspanak gibi sebzelerde de nitrat bol miktarda bulunuyor.
BEYAZ ŞİFA YOĞURT
ABD'de de yapılan bir araştırmaya göre, yoğurt kan basıncını 3'te 1 oranında düşürüyor. Kan damarlarını daha esnek hale getiren yoğurdu günde 1 kase yemek yüksek tansiyon riskini yüzde 37 azaltıyor.
MUZ HAYAT KURTARIYOR
Potasyum zengini muz, vücuttaki sıvıların dengesini kontrol ediyor, kan basıncını düşürüyor. İngiliz Kalp Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre, bakliyat, balık, fındık ve süt içmekte oldukça faydalı.
TUZU AZALTIN
Tansiyonu yükseltmeye bire bir olan tuz, işlenmiş gıdalarda, kahvaltılık tahıllarda ve hazır yemeklerde bol miktarda bulunuyor.
DUMANALTI OLMAYIN
Sigaradaki nikotin kalp atışını hızlandırıyor, adrenalin üretiyor vücudu uyararak kan basıncını artırıyor. Kalp daha fazla çalışıp yoruluyor.
KAFEİNSİZ KAHVE
Bilim adamlarının ABD'de yaptığı araştırmaya göre, kafein tüketimi kan basıncını 3 kat daha fazla artırıyor. Etkisi uzun süre geçmeyen kafeini tüketmek kan damarlarını sıkıyor, önemli ölçüde stresi tetikliyor.
İŞLERİ HAFİFLETİN
Düzenli olarak 40 saati aşkın çalışan insanlarda hipertansiyon riski yüzde 14 daha fazla olduğu belirtiliyor. Riskli bir işte ise bu oranı 2 kat artırıyor. Eğer çalışma saati 51'i geçiyorsa, yüksek tansiyon riski yüzde 29'a çıkıyor.