Tansiyona şahtere

Kadınları daha çok seven tansiyondan doğal bitkilerle korunmak mümkün. Yemeklerinize ekleyeceğiniz ya da çay olarak tüketebileceğiniz şahtere otu tansiyonu düşürmede mucizevi etki gösteriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2014 Güncelleme 25 Nisan 2014, 00:00
Tansiyona şahtere

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de her 3 kişiden biri yüksek tansiyon hastası. Yaşlı grupta hipertansiyon sıklığının daha sık görüldüğünü söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, hipertansiyonun doğal bitkilerle normal seviyelere düşürülebileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Mocan, "Şahtere otunu yemeklerinizde ya da çayını hazırlayıp tüketmeniz tansiyonunuzu düşürür" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Mocan, tansiyon hastalarına şu tavsiyelerde bulunuyor: Sık aralıklarla azar azar beslenin, besin çeşitliliğine önem verin. Süt yoğurt ve peynirin yarım yağlı, hatta yağsız olanları tercih edin. Kırmızı yerine beyaz ete öncelik verin, ancak beyaz ette olsa aşırıya kaçmayın. Etlerin görünen yağları ile balık, tavuk ve hindinin derisini mutlaka ayırın. Haftada 2 kere balık tüketmeye çalışın, aksi takdirde Omega-3 desteği alın. Et içeren yemeklere tekrar yağ ilave etmeyin. Yumurtayı farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok iki adet yiyin. Haşlanmış, omlet veya menemen şeklinde tüketin. Sebze yemekleri az su ile pişirin, yemeklerin yağlı sularını tüketmeyin. Kızartma, kavurma işlemleri yerine haşlama, ızgara, buğlama, buharda ve fırında pişirme yöntemleri tercih edin. Şeker ve şeker içeren tüm besinleri mümkün olabildiğince kısıtlayın. Günlük tuz tüketiminizi 3 gram ile sınırlandırın. Kadınlar günlük 2.7, erkekler ise 3.7 litre su içmelidir. Yemeklerde bol sarımsak kullanın. Yüksek tansiyonu düşürür.

YAĞLARI KARIŞTIRIN

Yemeklerde ve salatalarda kanola yağı tercih edin. Yada iki ölçek zeytinyağı veya fındık yağı ile bir ölçek bitkisel sıvı yağı (mısır, soya veya ayçiçeği) karıştırarak kullanın.

Bir demlikte 3- 4 dal maydanozu kaynatın ve sabahları 1 bardak için. Tansiyonunuzun dengelenmesine yardımcı olacaktır. Yeşil çay da tansiyonu dengeler.