Sürpriz yumurta

Günde 1 yumurta yenilmesini öneren Prof. Dr. Mocan, 4 bütün yumurtanın ise kolesterol yüklemesi anlamına geldiğini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2013 Güncelleme 19 Aralık 2013, 00:00
Sürpriz yumurta

İÇİNDEKİLER

Yumurtanın sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, yumurta tüketimi konusunda aklı karışanlara önemli açıklamalarda bulunuyor:

* Çocukların beslenmesinde en önemli ek gıdalardan biri yumurtadır. 7 yaş ve üzeri çocuklar günde bir tane yiyebilirler. Çocukların zihinsel gelişiminde ve kemik gelişiminde etkilidir. Yumurtanın sarısında bulunan kolin denilen madde zihinsel gelişimi olumlu yönde etkiler.

ZİHİNSEL GELİŞİMİ ARTIRIYOR

* D ve E vitamini açısından çok zengindir. Demir açısından çok zengindir, çocukların kansızlık tedavisinde etkili olur, kansızlığa iyi gelir. Besleyici oranı çok yüksektir.

* Günümüzde içerisinde katkı maddesi olmayan nadir besinlerden biri olan yumurta bebeklik çağından itibaren verilmelidir. Bebeğe 8. aydan itibaren yumurta katı olarak verilebilir. Günde 1 çay kaşığı olarak verilmeye başlanabilir.

*
Beyazı yüksek oranda protein, sarısı ise vitamin deposu olan yumurta fiziksel gelişimi de hızlandırır.

* Sonbahar ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlara karşı korur. Yumurta yiyen çocuklar daha az enfeksiyona yakalanır.

*
Yağda yumurtanın yağ oranı daha yüksek olacağından haşlanmış yumurta tüketmeyi tercih etmeliyiz.

SPORCULAR BİLE YİYEMEZ
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan diyor ki; "Günde 4 tam yumurta yemek kolesterol yükümüzü arttırmak demektir. Aşırı enerji harcayan sporculara bile bu kadar yumurta sarısı verilmez. Yumurta beyazı olarak 4 beyaz ve haşlanmış yumurtanın hiçbir zararı yoktur. Yumurta beyazında sadece esansiyel amino asitten zengin proteinler bulunduğundan sağlıklı beslenme de yeri olabilir."

TAZE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Yumurta tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta bayat olup olmadığı. Bir bardak suyu 20 gram tuz ile karıştırdıktan sonra yumurtayı bu suyun içerisine atın. Eğer yumurta batıyorsa tazedir, yüzüyorsa bayattır. Çünkü bayat yumurtanın içerisindeki su miktarı azalır, bu nedenle hafifler ve suyun içerisinde yükselir.

CANAN KARATAY DEMİŞTİ Kİ...
"Doğal yemle beslenen, özgür dolaşan tavukların yumurtası kolesterolü yükseltmez, aksine düşürür. Yumurtanın hazmedilmesi çok uzun sürer. Bu nedenle uzun süre acıkmayız. Kilolar da kolaylıkla gider! Önemli olan yumurtaların katı olarak haşlanmamasıdır! Katı yumurta kanserojendir. Kayısı kıvamında, suda haşlanabilir, saf tereyağında pişirilebilir, omlet, menemen yapılabilir. Günde 4 yumurta yendiğinde karaciğerden kolesterol yapılması orantılı olarak azalır. Kolesterolden korkmak doğru değildir. Kolesterol, stres hormonunun, androjen, testosteron, progesteron ve östrojen dediğimiz seks hormonlarının hepsinin ana maddesidir."