İlaç saatini kaçıranlar dikkat!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2013 Güncelleme 19 Aralık 2013, 00:00
İlaç saatini kaçıranlar dikkat!

İÇİNDEKİLER

* 3 aydır şeker ilacı içiyorum. Bazen hap almayı unutuyorum. Sonraki hapı nasıl kullanmalıyım?
Kullandığın hapın ismi, dozu ve miktarı önemlidir. Bazı haplar kısa etkili, bazıları uzun etkilidir. Kısa etkili olan ve yalnızca tokluk şekerini düşürmeye yönelik olarak verilen ilaçları hatırladığınız zaman değil, bir sonraki vaktinde alın. Uzun etkili ilacınızı almayı unutmuşsanız ve aradan 2 saatten daha az bir zaman geçmişse ilacınızı alınız. Eğer 2 saatten daha fazla bir zaman geçmişse ilacı almaktan sakınınız. Kesinlikle iki misli dozda ilaç almayınız.

* 21 yaşındayım. 3 gün önce yaş pasta yedim. Ağzım yüzüm şişti. Nefesim daraldı, acile gittik. Az daha ölüyordum. 'Ödem' deyip işin içinden çıktılar. İğne yaptılar. Tahlil istediler. Şimdi indi ama daha önemli bir şey olmasın?
Ödem dedikleri sıradan bir ödem değil Angionörotik ödemdir. Hayati riski vardır. Yakınmaların sebebi derideki allerji hücrelerinden histamin dediğimiz maddenin salınımıdır. Egzersiz, deriye basınç uygulaması, diğer fiziksel faktörler, yiyecekler, ilaçlar ve enfeksiyonlar gibi haller bunu tetikleyebilir. Çoğunlukla ağrı kesiciler, antibiyotikler, aşılar sorumlu olabilir. Özel bir neden olarak hipertansiyon hastalarında kullanılan ACE inhibitörleri anjioödem sebebi olabilmektedir. Nadiren fındık, ceviz, balık, domates ve çilek gibi yiyecekler de sorumlu olabilir. Pasta sanayindeki kimyasallar da yol açabilir. Tahlilleri yaptır.

* 24 yaşındayım. Kalp kapak hastalığım için kan pıhtılaşmasını azaltan ilaç verdiler. Diş eti kanaman olabilir dediler. İlaçları kullanırken kanama ihtimalini azaltmak için nelere dikkat etmeliyim?
Yumuşak diş fırçalarının kullanılması, makas, bıçak gibi sivri ve kesici cihazlara özellikle dikkat edilmesi, çarpmalara sebep olabilecek temas sporlarından kaçınılması, ağrı kesici olarak aspirin ve romatizma ilaçlarının kullanılmaması uygun olur. Ağrı tedavisi için mutlaka ağrı kesici kullanılması gerekli ise parasetamol içeren ağrı kesiciler tercih edilmelidir.

* Hocam 51 yaşındayım. Menopoza giriyorum. D vitaminine baktırayım mı?
D vitamini düzeyi tayini pahalıdır, rutin olarak ölçülmemelidir. Yatağa ve eve bağımlı kişilerde bakımevleri ve huzur evlerinde kalanlarda, D vitamini eksikliği ve yetersizliğine yol açabilecek bir hastalığı olanlarda, osteoporozu olanlarda, düşük travmalı kırık öyküsü olanlarda (örneğin ayakta dururken düşenlerde), kan kalsiyumu düşük (hipokalsemisi) olanlarda, kan fosforu düşük (hipofosfatemisi) olanlarda, D vitamini metabolizmasını etkileyecek ilaçları kullananlarda, kanda D vitamini düzeyine bakılmalıdır.