Göbeğin mi var derdin var!

Erkekler göbeklerini eritmekte kadınlara göre çok daha şanslı. Kadınlar düzenli beslenip diyet yaptıklarında bile en az 2 yılda amacına ulaşıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2013 Güncelleme 18 Aralık 2013, 00:00
Göbeğin mi var derdin var!

İÇİNDEKİLER

Kalp, şeker, yüksek tansiyon hatta iktidarsızlık gibi hastalıklar yağlanmış göbekten çıkıyor. Bel ölçüleri 102 santimin üzerindeki erkekler ile 88 santimin üzerindeki kadınların karın obezi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan, göbeği eritme konusunda erkeklerin daha şanslı olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Mocan, kadınların bu konudaki derdini şöyle anlatıyor... Piknik bir tipseniz göbek yağlarınızı eritmeniz uzun ve külfetli olacaktır. Hızla kilo verebilirsiniz yüzünüz zayıflayabilir, vücudunuz incelebilir ama göbeğiniz kalır. En son kilo verilen yer göbektir. Ancak 2 yıl düzenli beslenerek de göbekten kurtulabilirsiniz. Çünkü 2 yıldan önce karındaki yağ hücreleriniz yok olmaz. Belki göbeğiniz yok oluyor gibi görünebilir ama kilo alır almaz önce göbeğiniz çıkar. Göbeğinizden kurtulmak için diyet yapıyorsanız bu bölgede yavaş yavaş oluşan yağlardan tamamen kurtulmak için 2 yıla ihtiyacınız var.

KADINLARIN İŞİ ÇOK ZOR
Erkekler kas gücü daha fazla olduğu için mekik ve karın hareketlerini etkin yapabiliyor. Türk kadınlarının kalçaları, Avrupalı kadınlara ya da Türk erkeğine göre de çok daha geniştir. O yüzden Türk kadınları göbekli ve kalçalı olmaya daha yatkındır. Belli bir yaştan sonra göbek kişilerde doğal bir durum gibi algılanıyor ama bu yanlış. Göbek yaşa endeksli bir durum değildir. Çocuk obezitesi de yani göbekli çocuk sayısı da giderek artıyor.

SAKIN BAĞIRSAK SORUNU OLMASIN
Hassas bağırsak sendromu ile karın büyüklüğünü iyice ayırt etmek gerekir. Hasas bağırsak sendromu kişinin sıkıntılarını bir anlamda içine atmasıyla bağırsaklarına hassasiyetin vurması şeklinde kendini gösterir. Kimi sinirlenince başı ağrır, bu şahıslar sinirlenince bağırsaklarında aşırı gaz ortaya çıkar. Çünkü bağırsak fonksiyonlarında ani azalma ve artma olur ve karın aniden büyür. Mesela 15 gün büyük karınla gezer, bir hafta normale döner. Karın obezitesini hassas bağırsak sendromu ile birbirine karıştırmamak gerekir.

ASLA YATMADAN YEMEK YEMEYİN
Yağlı yerseniz, bilin ki göbeğinizi büyütmüş olursunuz. Gece geç saatte yenen yemekler göbek büyümesini hızlandırır. Gaz yapıcı diyetlerden kaçınmak gerekli. Lahana, turp gibi yiyeceklerden uzak durun. Kabız kalmamak çok önemli. Kabızlık için de belirli şeyler var, kuru kayısı, erik gibi yiyecekleri özellikle akşamları yatmadan önce tüketmelisiniz. B vitamininden yüksek olan gıdalar da göbek yapar. B vitami yüksek dozda ve gereksiz yere ve uzun süre kullanılmamalı.