Çalışırken zayıfla

Prof. Dr. Mocan, çalışanlar için önerilerde bulundu: Aç kalmayın. Sık yiyin. Çok oturmayın...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2013 Güncelleme 26 Kasım 2013, 00:03
Çalışırken zayıfla

İÇİNDEKİLER

Obezite çağın hastalığı haline geldi. Nüfusun yüzde 30'u bu hastalığın pençesine düştü. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, masa başında uzun süre oturanların obezite riski taşıdığını açıkladı. Mocan, "Karın çevresi erkeklerde 102, kadınlarda ise 88 santimin üstündeyse obezite başlamış demektir" dedi ve çalışanlar için şu önerilerde bulundu:

YİYEREK KİLO VER
Bir çalışanın kilo almaması için öncelikle yağlı beslenme ürünlerinden uzak durulmalı. Vücut için gerekli olan her çeşit gıdadan faydalanmalı. Beslenmede birinci kural, aç kalmamaktır. "Yemeden zayıflayayım" diye bir şey yok. Bunun yerine "yiyerek kilo vereyim" var. Yani sağlıklı beslenmede yiyerek kilo vermek söz konusu.

SALATA VE IZGARA ET

Öğle ve akşam yemeklerinde ağır yemekler tüketilmemeli.
Akşam yemekleri mümkün oldukça erken olmalı.
Akşam yemeği için kişinin ürik asidi ya da kolesterolü çok yüksek değilse salata ve ızgara et (mümkünse beyaz et) tüketilmesinde fayda var. Tatlıları, akşam yemeğinde kesinlikle önermiyoruz. Ayrıca yağlı yiyeceklerden tamamen uzak durulmalı.

TURP, LİMON, MAYDANOZ, METOBOLİZMAYI HIZLANDIRIR TURP, LİMON, MAYDANOZ METOBOLİZMAYI HIZLANDIRIR
Elma sirkesi, limon, narenciye grubu, maydanoz ve turp gibi besinler, metabolizmayı hızlandırır. Sabah uyandığımızda metabolizmamız yavaşlamış olur. Kışın güne ılık bir duş alarak, yazın da soğuk bir duşla başlamakta fayda var. Yani güne yorgun değil zinde başlamak önemli. Eğer yorgunsak vücut bunu tolere etmek için daha çok yeme ihtiyacı duyar. Günde 8 saat uyku kuralı önemli. Ayrıca ne kadar az yersek ertesi güne daha zinde başlarız. Akşamları televizyon karşısında geçirilen vakti azaltmak da kilo almayı önleyen faktörler arasındadır.

OTURURKEN EGZERSiZ YAPIN
Otururken fiziki aktiviteleri artırın.
Karnınızı içe çekin beşe kadar sayın ve bırakın. Oturduğunuz yerde ellerinizi belinizin arkasında kavuşturun, belinizle elinizi sandalyeye doğru itin. Dizbağlarını güçlendirmek için bir ayağınızı diğerinin altına koyarak üstte kalan tarafı yukarıya doğru itin.
Ayak değiştirerek bunu gün içinde tekrarlayın. Çok oturmayın. Merdiven çıkın. Hiç değilse telefonda konuşurken ayakta durun ki enerji harcayın.

ARA ÖĞÜN ŞART
Kilo vermek için ara öğün şarttır. Çünkü insan aç kaldıkça kan şekeriyle birlikte verimi de düşer. Beyin fonksiyonları, kandaki şeker seviyesiyle eşdeğerdir. Kan şekeri düşen kişinin beyin fonksiyonları azalır. Beyin fonksiyonları düşünce de işte başarısızlık söz konusu olur. Ayrıca şeker düştüğü zaman sinirlilik başlar. Bu yüzden "kan şekeri düşmesin" diye saat başı destek gıda alınması gerekir. Öncelikle kahvaltı şart. Portakal suyu, limonlu soda, ayran, meyve suları, çeşitli meyveler gerekli. Özellikle 40 yaşından sonra mutlaka kalsiyum bakımından zengin ürünler tercih etmeliyiz.