Prostatta bel ağrısına dikkat

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2013 Güncelleme 24 Ağustos 2013, 00:00
Prostatta bel ağrısına dikkat

İÇİNDEKİLER

* Nafiz hocam, benim 5 yıldır sürekli olarak tansiyonum yüksekseliyor. İlaç kullanmayı sevmiyorum. Zaten kullanmıyorum da, zararları olduğunu da biliyorum. Bana doğal gıdalardan destek önerebilir misiniz?
Doğal gıdalar senin de belirttiğin gibi sadece destek. Özellikle ani durum tedavisi olarak da kesinlikle kullanılmaz. Havuç, portakal gibi renkli sebze ve meyvelerde bulunan flavanoidin hipertansiyona çok iyi geldiğini söyleyebiliniz. Ayrıca kakaonun içinde oldukça yüksek miktarda bulunuyor. Mutlaka günde bir yemek kaşığı keten tohumu tüket. Düzenli olarak günlük keten tohumu tüketimi tansiyonu 1 birim düşürüyor. Örneğin 15 se 14 e düşürüyor. Muz, elma, ananas, mango, şeftali, turunçgiller ve kavunda faydalı maddeler var. Tam tahıllar, balık, kuruyemiş, baharatlar ve süt ürünlerinin dengeleyici özellikleri vardır. Sarımsağı sofrandan eksik etme.

* Doktor bey, gaz nedeniyle ultrason yapıldı. Böbrek üstü bezinde tümör var dediler. Raporda angiomyolipom yazıyordu. 9,4 mm olduğu belirtilmiş. '4 ay sonra kontrole gel' dediler. Tümör ise, tedavi nasıl vermezler?
Angiomyolipom denilen şey böbreğin iyi huylu tümörüdür. Yağ, düz kas ve damardan zengin olan et beni gibidir. Anjiomyolipom 6 cm nin üzerinde olduğunda şikâyet ve hastalıklara neden olabilir. Böbreğin içinde ve etrafında kanamalara bağlı bel ağrıları görülebilir. Kanlı idrar, hipertansiyon ve kanamalı şoka neden olabilir. Problem yaratan durumlarda; acil böbreğin alınması veya benzeri ameliyatlar yapılabilir. Ancak hiçbir şekilde büyümeme ve herhangi bir şikâyet yapmama ihtimalide vardır. Genellikle ultrasonla takip edilir. Panik yok. Tümör demek beze demektir. Kanser zannederek bunalıma girmeyin.

*
Hocam, 21 yaşındayım. Tüm sülalemde tansiyon hastalığı var. Bazen başım dönüyor. Ben de tansiyon hastası mı oluyorum? Tansiyon hastası olduğumu nasıl anlarım?
Tansiyon demek tazyik, basınç demektir. Dolaşım sistemi olan başta insan olmak üzere tüm canlıların tansiyonu vardır. Hipertansiyon hastalığı ise sürekli tansiyonun beklenen normal değerlerden yüksek olmasıdır. Sülalece tansiyonunuz yüksekse, senin de kendi tansiyonunu düzenli ölçmen gerekir. Normalken yani şikâyetin yok ve dinlenmişken tansiyon ölçümlerinin ortalamasını bilmemiz gerekir. Yüksek tansiyon hastalığının belirtileri, sabahları ense bölgesinde hissedilen ağrı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, sık idrara çıkma olabilir. Daha da önemlisi; tansiyon yüksek, hatta çok yüksek olduğu halde bazı hastalarda hiç bir şikâyet olmayabilir.

* Nafiz Hocam, 29 yaşındayım. İdrarımda yanma olunca doktora gittim. 'İdrar tahlili bozuk çıktı' dedi. Beni, üroloji uzmanına gönderdi. Ürolojide 'Prostatta iltihap var' dedi. İdrarımdan iltihap akmıyor. İlaç verdi kullansam mı?
Tabi ki kullan. En iyi bilgiyi muayene eden doktor bilir. İdrardan senin bildiğin manada sarı iltihap gelmesi başka bir durumdur. Prostat bezi iltihaplarında idrar yaparken yanma, batma, sık idrar çıkma, gece idrar kalkma, zorlanarak idrar yapma, bel ağrısı, apış arasında ağrı ve yorgunluk gibi şikâyetler olabilir. Bu şikâyetle başvuran hastaların yüzde 25 ine prostatit tanısı konur. Erkeklerin yüzde 50 si yaşamlarının herhangi bir döneminde prostatit nedeniyle takip edilip tedavi görürler.