Mikrop kırıcı karanfil

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2013 Güncelleme 29 Mayıs 2013, 00:00
Mikrop kırıcı karanfil

İÇİNDEKİLER

Karanfil ağacının çiçeği genelde ağız kokusu gidermekte kullanılır. Ama yapılan son araştırmalar karanfilin antiseptik özelliği olduğunu ve mikropları öldürdüğünü gösteriyor. Karanfil aynı zamanda kalbi ve hafızayı da kuvvetlendiriyor.

Tarçın mideyi rahatlatır
Tarçın tarihin bilinen en etkili şifalı bitkileri arasında yer alıyor. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır. Kan şekerini dengeleyen tarçın, diyabet için çok faydalıdır. En önemlisi de mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir.

Susam kemiği korur
Susam protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve B Vitaminleri açısından çok zengindir. Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur. Yağı safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kemik erimesine karşı da faydalıdır.

Kas dostu yer fıstığı
Yer fıstığı kuruyemişçilerde genelde tuzlanarak satılır. Ama uzmanlar bunun yerine yer fıstığının işlenmemiş ve kabuğuyla satılanlarını tavsiye ediyor. Yer fıstığı kasların ve kemiklerin güçlenmesinde etkin bir rol oynarken zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.

Kabak böbreği korur
Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengin olan kabak basur ve prostat şikâyetlerini azaltır. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. En önemlisi de böbreği koruyan en iyi sebzedir.

Sedefe kuzu kulağı
Türkiye'de bolca yetişen kuzu kulağı bol miktarda C vitamini ile tanen, reçine, şekerler ve nişasta içerir. Yapılan araştırmalara göre şifalı olan bu ot, egzama, sedef ve sivilce gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. C vitamini sayesinde soğuk algınlığına karşı korur.

Kansızlara havuç
Bol miktarda A vitamini barındıran havuç B,C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Kalbe ve özellikle gözlere kuvvet veren havuç aynı zamanda bitkinliğe ve kansızlığa da iyi gelir. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır.

Kimyon sinirleri yatıştırır
Kimyon lezzetli bir baharattır. İştah açar. Hazımsızlığı giderir. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Birikmiş gazı söktürür. Sinirleri yatıştırır. Sinirsel baş dönmelerini keser. İdrar söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür. Ama araştırmalara göre hamileler kullanmamalıdır.

Hazımsızlığı önlüyor
Hindistan cevizi yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde etkilidir. Ayrıca hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça fayda sağlar.