Yüzünüze kan gelsin

Kansızlık en başta kadınların sorunu. Demir eksikliği ile baş gösteren anemi vücutta birçok rahatsızlığa sebep oluyor. Pekmez, karaciğer ve bol sebze ise kansızlığı bitiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2013 Güncelleme 19 Mayıs 2013, 00:00
Yüzünüze kan gelsin

İÇİNDEKİLER

Tıp dilinde anemi denilen kansızlık, kandaki kırmızı hücrelerin veya hemoglobin denilen kırmızı maddelerin ya da her ikisinin de azalmasıdır. Kadınlarda, gebeliklerde ve çocuklarda daha sık görülür. Yeterli ve dengeli beslenememek sonucu oluşan demir eksikliği, aneminin en önemli nedenidir. Yani kansızlığın en iyi çaresi sağlıklı beslenmektir. Anemiye karşı vücudun en çok ihtiyacı olanlar ise B12 vitamini, folik asit ve en önemlisi demirdir. Bu kaynaklardan zengin beslenenler kansızlıktan kurtulur.

Karaciğer: Karaciğer, sığır eti, süt, yumurta, peynir ve balık B12 vitamini açısından çok zengindir. Bu besinler içinde karaciğer ise tam bir demir ve B12 deposudur. Halk tabiriyle kan yapar.

Sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, folik asit zenginidir. Ispanak, brokoli, kuşkonmaz ise bol miktarda demir de içerdiğinden kansızlığa ilaç gibi gelir.

Keçiboynuzu pekmezi: Kansızlığa çok iyi gelir. İyi bir demir deposudur. Gün içinde 2-3 tatlı kaşığı yenir ise erkekler için iyi bir afrodizyaktır ve cinsel gücü artırır. Doğal viagra gibidir. Kadınlarda görülen anemi (kansızlık) için çok yararlıdır.

Kırmızı pancar pekmezi: Halk arasında çok bilinmese de keçiboynuzu pekmezinin tadı biraz buruk olduğundan çok fazla yiyemeyenler için önerilir. En az keçiboynuzu kadar kan yapıcıdır.

Üzüm ve dut pekmezi: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.

Arslanpençesi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış arslanpençesi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış civanperçemi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş civanperçemi çayı soğutulmadan yudumlanır.

Isırgan otu
Genelde hor görülen ısırgan otu, kan yaptırıcı özelliği nedeniyle, kansızlığa karşı mutlaka kullanılması gereken bir bitkidir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş ısrırgan otu çayı soğutulmadan yudumlanır.