Mutfağın şifreleri

Soğanı kavurmayın, eti kızartmayın. Sebzeleri bıçakla kesmeyin, elinizle parçalayın. Yemeklere yetecek kadar su katın. Sebze ve etleri beraber pişirin. Sütü ise içine şeker katarak kaynatmayın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2013 Güncelleme 19 Mayıs 2013, 00:00
Mutfağın şifreleri

İÇİNDEKİLER

Günlük beslenme önerilerine dikkat ediyorsunuz, her besin grubundan yeterli ve dengeli tüketme ilkesine uyuyorsunuz peki bu kesinlikle doğru beslendiğiniz anlamına gelir mi? Maalesef hayır çünkü doğru seçimler yapmak, doğru porsiyonlar tüketmek kadar, sağlıklı yemek pişirme tekniklerine uymak da çok önemlidir. Evde ve toplu beslenme sistemlerinde ön haşlama, derin yağda kızartma, haşlama, ağır ateşte pişirme, buharda pişirme, ızgara etme, fırında tencerede pişirme gibi pek çok pişirme yöntemi uygulanmaktadır. Yanlış pişirme yöntemleri, besinlerin yapılarında bazı değişikliklere ve vitamin kayıplarına neden olarak zararlı bileşikler oluşturabilir, kanser gibi kronik hastalıklara neden olabilir. Özellikle protein ve yağ içeriği fazla olan besinlerin (et vb.) direkt ateş ile temas ederek, dumanla tütsülenerek pişirilmesiyle kanser yapıcı maddeler oluşur.

SEBZELER
Vitamin ve mineral kaybını azaltmak için sebzeleri elinizle büyük parçalara doğrayın, bıçakla kesmeyin. Sebze haşlarken vitamin değerlerinin kaybolmaması için suyu sebzelerin üzerine bir parmak çıkacak şekilde koyun. Soğanın içindeki yararlı öğeler yağda kavrulurken yok olur. Harç hazırlarken et ve/veya domatesi suyla hafif soteleyip, soğanı sebzelerden 3 dakika önce katın. Sebze yemeklerini çok az suda, kapağını sıkça açıp kapatmadan pişirin. Taze sebzeleri yağda kızartmayın, fazla kalori alma tehlikesi dışında kanserojen etki oluşturabilirsiniz. Sebzeleri yıkamadan yemeyin, pişirmeyin.

SÜT ÜRÜNLERİ
Sütlü tatlı yaparken de süt, un ve şeker birlikte pişirildiğinde sütün besin değeri azalır. Şekerdeki karbonhidrat sütteki protein ile birleşince kanserojen maddeler açığa çıkar. Bu nedenle şekeri uzun süre ısıya maruz bırakmayın. Örneğin muhallebi pişirirken şeker ocaktan indirdikten sonra eklenmelidir. Reçeli de çok kaynatmamalısınız.

ET ÜRÜNLERİ
Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay süreyle saklanabilir. Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Eti 35 dakika ızgara yaparsanız veya 5 dakika kızgın yağda kızartırsanız, kanserojen maddeler oluşur. Eti tek başına yemek yerine daha çok sebze ile karıştırarak yemek her zaman daha besleyici ve sağlıklıdır.

BALIK
Balık alırken; parmakla bastığınızda iz kalmıyor, kaslar hemen düzeliyorsa, gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızı ise balık tazedir. Bayat balık ayrıca, kokusuyla kendini ele verir. Tavuğun kalitesi ise göğüs etinin dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır. Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir.

YUMURTA
Yumurta pişirirken önce yumurtayı güzelce ovarak yıkayın, haşlama suyu kaynama noktasına geldikten sonra toplam süre 12 dakikayı bulana dek kaynatın. Kesinlikle sıcak su içerisinde bekletmeyin. Yumurta sarısı etrafında yeşil bir halka oluşmasına neden olur. Hem besleyiciliği azaltır hem de göz zevkini bozar.

KURU BAKLAGİLLER
Kuru baklagil ve tahılları kuru, nemli olmayan yerlerde saklayın aksi takdirde küf toksinleri oluşturabilirsiniz. Kullanmadan önce çok iyi ayıklayıp, bir gün önceden ıslatın, ıslatma suyunu dökün ancak haşlama suyunu dökmeyin.

DİKKAT
Özellikle salça, turşu, reçel vb. gibi besinleri boşalmış deterjan ve ilaç kutularında, boyalı plastiklerde saklamayın. Kurşun ve kanser yapıcı diğer maddeler yiyeceğe geçer. Küf ve toksin üremiş besinlerden uzak durun. Güneşte kurutarak hazırlanan besinlerde gazete kağıdı yerine temiz bezler kullanın ve yere değil, masa üzerine serin.

YARIN: MENOPOZDA BESLENME


TAYLAN KÜMELİ