Kansere karşı aspir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2013 Güncelleme 19 Mayıs 2013, 00:00
Kansere karşı aspir

İÇİNDEKİLER

Yalancı safran olarak da bilinen aspir bitkisi kabızlığa karşı faydalıdır. Kolesterolü ve kan şekerini dengeler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta prostat ve göğüs kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Kilo vermeyi de kolaylaştırır.

İshale karşı aylandız
Aylandız ağacının yaprakları kaynatılarak kullanılır. Çayı, özellikle ishal ve kanlı ishalde kabız edici etkisi için kullanılır. Spazm çözücüdür. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur. Fazla kullanıldığında zehirlenmelere neden olabilir.

İltihaplara kayışkıran
Kayışkıran otunun kökleri dilimlenerek ya da bütün olarak kurutulduktan sonra kaynar suda demlenerek çay gibi içilir. Böbrek ile mesane iltihaplarını gidermeye ve taş düşürmeye yardımcı olur. Ağız, dişeti ve boğaz iltihapları ile yaralara karşı da faydalıdır.

Romatizmaya ayak otu
Ayak otu 1 metre kadar boyunda, ince bir bitkidir. Saponinler, silica ve turpentine adlı maddeler içerir. Kurutulduktan sonra kaynatılarak kullanılır. En önemli etkisi romatizma ağrılarını azaltmasıdır. Kanı temizleyici, terletici ve idrar söktürücü etkilere de sahiptir.

Sağlam sinir için zahter
Zahter, uçucu yağ ve tanen içerir. Çiçekleriyle birlikte kurutulduktan sonra toz haline getirilir. Çay olarak tüketilir. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri kuvvetlendirir. Mantar şikayetlerine karşı da faydalıdır. Hamilelere ve guatr şikayeti olanlara tavsiye edilmez.

Bronşite altın kökü
Çeşitli alkoloidler, nişasta ve şeker içeren altın kökü az miktarda kullanıldığında, bronşite iyi gelir ve mide iç yüzeyine etki ederek balgam söktürür. Fazla kullanılırsa kusmaya neden olabildiği için zehirlenmelerde kusturucu olarak faydalıdır.

Itır cildi güzelleştirir
Itır çiçeği uçucu yağ, şeker ve tanen içerir. Kanı temizler. Boğaz ağrılarını dindirir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Nikriste faydalıdır. Ciltteki yanıkları, egzama ve akne şikayetlerini giderir ve cildi güzelleştirir. Bağırsak parazitlerini düşürmeye yardımcı olur.

Huş yaprağı kelliği önler
Huş ağacının yaprakları saponin, flavonidler, uçucu yağlar ve C vitamini içerir. Yapraklar kurutulup üzerine sıcak su dökülerek çayı yapılır. Bu çay kanı temizleyici ve idrar söktürücüdür. Saçları güçlendirerek saç dökülmesi ve kepeği önler. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında da faydalıdır.

Tembel mideye sivribiber
Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bağışıklığı artırır. Soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur. Mide tembelliğini giderir ve mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığa iyi gelir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.