Bahar hediyesi Çikolata&Kahve

Çikolata ve kahve şaşırtıcı bir şekilde bahar yorgunluğunun en iyi ilaçları arasında yer alıyor. İkisi de zindelik veriyor, konsantrasyonu artırıyor ve çok mutlu ediyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Nisan 2013 Güncelleme 11 Nisan 2013, 00:00
Bahar hediyesi Çikolata&Kahve

İÇİNDEKİLER

Bahar yorgunluğu konusunu işlerken "Çikolata mı? Kahve mi?" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet, çikolata ve kahve, bahar yorgunluğunun ilaçları adeta... Elbette her şey gibi; dozunda! Çok önemli etkili santral sinir sistemi uyarıcıları var ikisinde de. Diğer ortak yanları da 'seratonin' denilen şu meşhur 'mutluluk hormonu' nu bolca içermeleri. Bu hormon kişinin kendini daha zinde ve mutlu hissetmesini sağlıyor, kafeinin konsantrasyon artırıcı etkisine de ortak olup güçlendiriyor bu etkiyi.

KUVVET VERİCİ
Kakao bol miktarda 'prosiyadin' içeriyor. Hem oksidasyonu hem de yangıyı engelliyor bu maddeler vücutta, bu da tüm vücutta enerji kullanımında ve kan dolaşımda artış anlamına geliyor; hem doğrudan hem de dolaylı olarak....

YORGUNLUK ALIR
'Nutrition Journal' adlı bilimsel derginin yaptığı araştırma sonuçlarına göre yüksek polifenol içerikli çikolata, kronik yorgunluk ile mücadele ediyor. Çalışmada yüksek kakao içerikli, polifenolik bileşiklerden zengin çikolata ile aynı kaloride ancak düşük polifenolik içeren çikolatanın, kronik yorgunluk üzerine olan etkileri karşılaştırılmış. Vakalara sekiz hafta boyunca yüksek polifenol içerikli çikolata verilmiş, iki haftalık bir 'arınma' periodundan sonra da yine sekiz hafta boyunca da diğer çikolatadan. Çalışma sonucunda, yüksek polifenol içeren çikolata yedirilen dönemde kronik yorgunluk belirtilerinin azaldığı kaydedilmiş. Çikolata, ise tam bir polifenolik bileşik zengini. Keyfini çıkarın o zaman. Sağlıkla

YAŞLILIKTAN KORUYOR
'The Journal of Neuroscience' dergisinde 2007'de yayınlanan bir makalede, kakaodaki 'epikateşin'lerin hafızaya ve zihinsel fonksiyonlara da olumlu etkileri olduğu sonucuna varıldı. Yani özetle sıcacık sohbetlere eşlik eden sıcak bir kahve ve bir parça çikolata hem beyninizi hem bedeninizi yaşlanmaktan koruyor aynı zamanda.

EN iYi ENERJi iÇECEĞi
Birçok enerji içeceği, 70-200 mg arası kafein içeriyor, bir fincan kahvedeki oran ise ortalama 130 mg. Yani kahve aslında en sağlıklı enerji içeceği. Elinizden kahveniz, damağınızdan o eşsiz çikolata tadı ve karşınızda bu güzellikleri paylaşacağınız sıcacık dostlarınız eksik olmasın.

BOMBA GiBi

Kakao tohumları, uyarıcı ve kuvvet verici (tonik) olarak özellikle Güney Amerika yerlileri tarafından antik çağlardan beri kullanılmış. Çikolatanın hammaddesi olan kakao, doğal uyarıcılar bakımından oldukça zengin ama bundan da öte, bomba gibi bir antioksidan aynı zamanda. Ancak kakao miktarı en az yüzde 60 olan taze bir çikolata bu işi yapıyor.

BEYNİ CANLARDIRI
Kafein, 'kahvenin içindeki madde' demek. kelime anlamı olarak, dünyada en yaygın olarak kullanılan 'psikostimülan madde', yani santral sinir sistemi uyarıcısı. Yalnızca merkezi sinir sistemini değil tüm metabolizmayı uyarıyor, canlandırıyor. Kafein alımından yalnızca birkaç dakika sonra bile beyin uyarılmaya başlıyor, kişi kendini daha canlı hissediyor, yorgunluk hissi azalıyor, konsantrasyon ve odaklanma gücü artıyor ve genel vücut koordinasyonu daha iyi hale geliyor. Tüm bu özellikleri de onu enerji içeceklerinin vazgeçilmezi yapıyor. Yüksek dozda alındığında ise beyin yanında santral sinir sisteminin bir parçası olan omurilik de etkilenmeye başlıyor ve ellerde titreme, çarpıntı gibi yan etkiler baş gösteriyor. Kalp ve yüksek tansiyon hastalarının, anksiyete ve panik atağı olanların sınırlı tüketmesi gereken bir içecek.

YARIN: DETOKS