Gençlik iksiri kekik

Kekik, baharın getirdiği en önemli sorunlardan biri olan sindirim rahatsızlıkları için çok iyi bir ilaçtır. Üstelik yaşlanmayı geciktirir ve kilo vermeyi kolaylaştırır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2013 Güncelleme 09 Nisan 2013, 04:13
Gençlik iksiri kekik

İÇİNDEKİLER

Kekik, en yaygın Türk baharatlarındandır ve ülkemizde onlarca cinsi var. Çok yaygın kullanımı olan bu mis kokulu şifalı bitki, hem baharat hem de çok etkili bir ilaç. Adını, keklik'ten aldığına inanılıyor. Türkistan'da halen 'keklik otu' diye anılıyor. Çok fazla çeşidi vardır, 'Origanum' ve 'Thymus' türlerinin çoğu kekik olarak biliniyor. Benim lezzetinden en keyif aldığım türü 'Origanum majorana' adlı 'top kekik' lakaplı kekik türü. Hem et yemeklerine çok yakışıyor hem de çayı çok enfes bir aromaya sahip.

VÜCUDUN PASINI ALIYOR
Kekiğin vücutta şifa etkisi yaratan en önemli aktif maddeleri 'timol' ve 'karvakrol'. Bunların miktarları ise türden türe bir hayli değişebilmekte ama kabaca 'ne kadar keskin o kadar timol-karvakrol' diyebiliriz. Bu antioksidanlar bedeni oksitleyen yani 'paslandıran' etkenlere karşı savunan maddeler, hem yaşlanmayı geciktiriyorlar hem de kronik hastalıklara karşı koruyucu güçleri var... Üstelik kendinizi daha enerjik daha zinde hissetmenizi sağlamaları da cabası...

MİKROPLARI TEMİZLİYOR
Bahar aylarında en sık görülen sorunlardan biri de sindirim bozuklukları. Kekiğin sindirimi kolaylaştırıcı, ve safra dahil tüm salgı bezlerini çalıştırıcı etkisi de var. Baharda çoğu insanda görülen düşük tansiyona ve buna bağlı halsizliğe de iyi geliyor. Tabii, yüksek tansiyon hastaları uzak durmalı bu baharat bitkiden. Yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğuna dair de önemli bilimsel ipuçları mevcut. Bahar ayları, virüslerle oluşan enfeksiyonların da sıkça görüldüğü bir mevsim geçiş dönemi. Kekik birçok mikrop öldürücü etken madde içeriyor; virüs, bakteri ve mantar gibi mikrobik ajanların birçoğuna karşı etkili olduğu bilimsel araştırmalarda gösterildi. Hepimizin evinde bir dönem mutlaka bulunmuş bu baharatın yağ yakımını artırıcı ve metabolizmayı canlandırıcı özelliğinin olduğunu da müjdeleyebilirim size. Kekiği hayatınıza birçok şekilde sokabilirsiniz. Çay olarak içebilirsiniz, salata ve zeytin soslarınızda tüketebilirsiniz veya et yemeklerinizi aromalandırabilirsiniz bu kokulu baharatla.

ŞİFALI KEKİK SOSU TARİFİ;
1 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik (tercihen üç farklı kekik cinsini karıştırın; kıl kekik, top kekik ve yaprak kekik) yarım çay bardağı sızma zeytinyağı 1 çorba kaşığı nar ekşisi 1 çorba kaşığı doğal sirke 1 limon suyu 1 çay kaşığı acı biber salçası Tercihen bir gece önceden kekiği zeytinyağına ıslayın, tüm gece beklesin. Sabah bu zeytinyağlı kekik karışımına diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Zeytinyağına sadece kekik ekleyerek de tüketebilirsiniz sabah kahvaltılarınızda zeytininize ekleyebileceğiniz gibi, doğrudan ekmeğinizi de 'bandırabilirsiniz' bu mis gibi kekik kokan zeytinyağına.

KEKİK ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kekik çayı demlemek de oldukça basit. Porselen bir demliğe tercihen üç çeşit kekik ekleyin; top kekik, yaprak kekik ve kıl kekik. Alttaki çaydanlıkta kaynayan suyu porselen demliğe boşaltın ve 10 dakika, aşağıdaki suyun buharı ile demlenmesine izin verin. Özellikle 'miskinleşmeye' başladığınız öğleden sonraları öneriyorum. Günde iki fincan, enerjinizi yükseltmek için yeterli. Afiyet olsun.

YARIN: TARÇIN