Bahar çarpmasın

Kışa alışan beden ritmi baharın dinamizmine ayak uyduramaz ve yorgun düşer. Bahar yorgunluğu denen bu rahatsızlıktan kurtulmak için rezene, yeşil çay, meyan kökü ve tarçın karışımı birebir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Nisan 2013 Güncelleme 02 Nisan 2013, 00:01
Bahar çarpmasın

İÇİNDEKİLER

Sabah uyandığınızda sanki hiç uyumamışsınız gibi hissetiyorsunuz? Gerginlik, konsantrasyonda azalma, kilo almaya meyil, sık sık eklem rahatsızlıkları, genel bir gerginlik ve halsizlik hali... Bunlar size tanıdık geliyorsa siz de 'bahar yorgunu' gruba katıldınız demektir. Eğer bu durumda sadece ilkbaharda oluyor ise şanslısınız. Çünkü bu durum sürekli hale gelip 'kronik yorgunluk sendromu'na dönüşebilir. Uzman Doktor Elif Güveloğlu bahar yorgunluğundan kurtulmanın yollarını sizler için sıraladı.

NEDEN ORTAYA ÇIKAR?
Bahar aylarında, günlerin uzaması ve havaların ısınması ile, kış dönemine alışmış beden ritmi, bu dinamizme ayak uyduramayabilir. Bu durumda 'bahar yorgunluğu' ortaya çıkar. Bu dönemde 'Sirkadian ritm' adını verdiğimiz vücudun biyolojik saatinde bir anlamda 'geri kalmalar' veya 'takılmalar' baş gösterebilir.

NASIL ÖNLEM ALALIM?
Bahar yorgunluğunu asla 'mutlaka yaşanması gereken mevsimsel bir değişim' olarak görmemek gerekir. Bedenimizi dinlemeyi bilir, ona karşı 'uyanık' olur ve doğru önemleri doğru zamanda akıllı adımlarla alırsak, bu süreci bedenimiz ve ruhumuz yıpranmadan atlatabiliriz. Bahsettiğimiz belirtiler ani ve yoğun olursa mutlaka bir hekime başvurup birkaç tetkik yaptırmanız gerekir.

DOĞAL ÇÖZÜMÜ BİTKİSEL ÇAY
Hafif bahar yorgunluğu belirtilerini birkaç doğru adım ve doğru doğal takviyelerle atlatabilirsiniz. Bu 'doğru doğal takviyeleri' bu köşede tek tek anlatacağım. Bunlar arasında arı poleni gibi hayvan kaynaklı ürünler de var, Çinlilerin vazgeçilmez içeceği yeşil çay ve mucizevi bitki Ginseng de... O kadar mükemmel yaratılmış bir bedenimiz var ki, ve bir dolu da tamir mekanizmamız. Doğa bu kadar cömert, bedenimiz de bu kadar muhteşemken şimdi içimizdeki 'yenilenme mekanizmaları' ile doğanın muhteşem cömertliğini birleştirme zamanı...
Kurutulmuş biberiye yaprakları (rosmarinus)
Yeşil çay
Meyan kökü
2 çubuk kabuk tarçın
Her bitkiden 2'şer gram alınıp porselen bir demlikte karıştırın, sonra üzerine yarım litre kaynar su ekleyin ve aşağıdaki çaydanlıktaki suyun buharı ile 10-15 dakika demlenmesine izin verin, Türk usulü çay demler gibi... Gün boyu şekersiz olarak 2 fincan tüketin. Tadı koyu gelirse, daha büyük bir kupada üzerine kaynar su ekleyebilirsiniz. Yavaş yudumlarla tüketin.

BELİRTİLERİ NELER?
Baharda
vücutta ortaya çıkan ritm bozukluğu, tüm biyolojik dengeyi etkilediği için bağışıklık ve hormonal sistemde bazı değişiklikler olabilir. Vücutta ödem adı verdiğimiz doku arası sıvı birikebilir, kilo vermek zorlaşabilir, bağışıklık sistemi zayıflayabilir, uyku dengesi bozulabilir. Hanımlarda adet dengesizliği, erkeklerde cinsel fonksiyon bozuklukları daha sık olur bu dönemde.

BAHAR YORGUNLUĞUNU NELER ETKİLER?
Bu
mevsimsel geçiş dönemi yoğun iş temposu, psikolojik stres, hava kirliliği ve elektromanyetik kirlilik gibi etkenlerle birleşirse hem bedensel hem de ruhsal yönden zor bir süreç başlayabilir.

YARIN: HURMA MUCiZESi

UZM. DR. ELİF GÜVELOĞLU