Kanseri yenmenin 7 altın kuralı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2013 Güncelleme 30 Mart 2013, 00:00
Kanseri yenmenin 7 altın kuralı

İÇİNDEKİLER

Kanser, dünyada ve ülkemizde en sık görülen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de her yıl 175 bin yeni kanser teşhisi konulurken binlerce insan hayatını kaybediyor. Bu rakamlara karşın, kanser yüzde 30-40 oranında önlenebiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi'nden Prof. Dr. Gökhan Kandemir, kanserden korunmak için şu önerilerde bulunuyor.

SİGARAYI BIRAKIN:
Kanserden ölümlerin yüzde 30'unun, akciğer kanserinin ise yüzde 87'sinin sorumlusu sigaradır. Ayrıca sigara; ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas ve mide kanserine de yol açar.

ALKOL ALMAYIN:
Alkol ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin sebeplerindendir.

RADYASYONDAN UZAK DURUN:
Güneş ışığına yani ultraviyole B ışınlarına uzun süre maruz kalmak deri kanserine yol açar. Uzun süre solaryuma girmek de kanser riskini artırır.

ENFEKSİYONLARDAN KORUNUN:
Dünyada tüm kanserlerin yüzde 20'si kronik enfeksiyonlara bağlıdır. Güvenli bir cinsel yaşam ve aşılanma ile korunun.

SAĞLIKLI BESLENİN:
Balık, tavuk, hindi eti tercih edin. Kurubaklagilleri eksik etmeyin. Ispanak, brokoli, pazı, marul gibi yeşil; domates, pancar, nar gibi kırmızı; havuç, kayısı gibi turuncu; kırmızı lahana, patlıcan gibi mor; soğan, sarımsak gibi beyaz sebze ve meyve ile beslenin.

EGZERSİZ YAPIN:
Her gün 30 dakika egzersiz meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanserine karşı korur.

KİLODAN KAÇININ:
Aşırı kilolar meme, kalın bağırsak, rahim, yemek borusu, böbrek, pankreas, prostat ve yumurtalık kanseri ile çok yakın ilişkilidir.