Kansersavar gıdalar

Günde 5 porsiyon meyve-sebze yiyen, buğday, arpa gibi tahılları tüketen çağın vebası kansere kafa tutuyor. Kızartma ve yağlı kırmızı et ise özellikle kolon kanserine davetiye çıkartıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2013 Güncelleme 02 Şubat 2013, 00:00
Kansersavar gıdalar

İÇİNDEKİLER

Herkesin korkulu rüyası kanserden dengeli ve düzenli beslenerek korunmak mümkün. Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik, kanserle beslenme arasındaki ilişkiyi TAKVİM'e anlattı. Yeme içme alışkanlığının kanser başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyleyen Prof. Dr. Çelik, "Okullarda, işyerlerinde sağlıklı besinlere ulaşım kolaylaştırılmalı. Fiziksel aktivite için güvenli, eğlenceli, ulaşılabilir mekanlar sağlanmalı" dedi. Prof. Dr. İsmail Çelik, kanserden korunmak için hangi besinleri, hangi aralıklarla ve ne kadar tüketmek gerektiğini şöyle sıraladı:

TÜTÜN-KIZARTMA EN BÜYÜK TEHDİT:
Sigara kullanmamak ve fiziksel aktivite, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünden korur. Sağlıksız, yağlı, tuzlu, tatlı, kızarmış ve işlenmiş gıdalar kanser için en büyük tehdit. Fast-food, tütün bağımlılığı, hareketsiz yaşam kansere davet çıkarır.

GÜNDE 5 PORSİYON SEBZE MEYVE:
Tüm kanser çeşitlerinden korunmak için her gün 5 veya daha fazla porsiyon sebze-meyve tüketin. İşlenmiş (rafine) tahıllar ve şekerler yerine ham tahıllar tercih edin. Kırmızı etin özellikle yağlı ve işlenmiş olanların tüketimini kısıtlayın.

KIZARMIŞ PATATESTE KANSEROJEN:
Patates kızartması, cips ve kızartılan diğer sebzelerden uzak durulmalı. Patates gibi sebzeler yüksek ısıda kızardığı zaman kanserojen olduğu bilinen akrilamide dönüşüyor. Patates kızartması, cheeseburger, pizza ve dondurma gibi yiyecekler yerine meyve sebze tercih edilmelidir. Meyvesebze suyu mutlaka taze olmalıdır.

KUZU-SIĞIR YERİNE TAVUK, BALIK:
Yüksek yağ içeren kırmızı etten uzak durmalı. Sığır, keçi, kuzu eti yerine tavuk, balık ve fasulye tercih edilmeli. İlla kırmızı et yenecekse ince ve küçük porsiyon seçilmeli. Etleri kızartıp, közlemek yerine, fırın, ızgara ya da haşlayarak yemeli.

DIŞARDA YEMEK AZALTILMALI:
En büyük tehlike dışarıdan yemek yemek. Dışarda sık yemek yeme alışkanlığından mutlaka vazgeçilmeli. Mecbur kalınan hallerde yağı, kalorisi, şekeri düşük yemek seçilmeli ve büyük porsiyondan uzak durulmalı. Düşük yağlı yiyecekleri kalorisi düşük diye fazla tüketmeyin. Düşük yağlı denilen kek, pasta gibi yiyecekler yüksek kalorili yiyeceklerdir.

SEBZE-MEYVE KANSERLERİ ÖNLÜYOR:
Yüksek oranda sebze-meyve ile beslenenlerde akciğer, ağız, yemek sorusu, mide ve kolon kanseri daha az görülmektedir.

BİR MEYVEDE 100'DEN ÇOK VİTAMİN VAR:
Meyve ve sebzelerin her biri yüzden fazla yararlı vitamin, mineral lif ve diğer maddeler içermektedir. Meyve ve sebzelerde kansere karşı koruyan özel karotenoid, flavonid, terpene, sterol, indol, fenol gibi fitokimyasallar bulunuyor.

SİGARA İÇEN MEYVE-SEBZE DİYETİ YAPSIN:
Tütün, akciğer kanseri için ana faktör olsa da, meyve-sebze diyeti sigara kullananlarda ve yaşam boyu kullanmışlarda riski değiştirmektedir.

TAHIL VİTAMİN KAYNAĞI:
Buğday, arpa, yulaf, gibi tahıllar ve bunlardan yapılan besinler sağlıklı diyetin temelini oluşturur. Tahıllar, kolon kanserini önleyen folat, vitamin E, selenyum gibi vitamin ve mineral açısından zengindir. Tahıllar yoğun lif içerir. Lifi tahıllardan almak kanseri önlemede önemli yere sahiptir.

BİR DEFADA ALINACAK YİYECEK MİKTARI
MEYVELER: 1 orta boy elma, muz ya da portakal. Yarım bardak doğranmış, pişirilmiş ya da konserve meyve.
SEBZELER: 1 kupa çiğ yapraklı sebze. Yarım bardak pişmiş ya da çiğ sebze.
TAHILLAR: 1 dilim ekmek. 28 gram yemeye hazır tahıl. Yarım bardak pişmiş tahıl veya makarna.
SÜT ÜRÜNLERİ: 1 kupa süt ya da yoğurt. 45 gram peynir. 1 yumurta.
ET: 56-84 gram yağsız kırmızı et, tavuk ya da balık.


HÜSNiYE ORAL