Gençlik iksiri

Bazı gıdalar var ki, ilaç gibi etkili... 'Gençlik iksiri' denilen bu gıdaları düzenli olarak belli miktarlarda tüketen yıllara meydan okuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ocak 2013 Güncelleme 25 Ocak 2013, 02:05
Gençlik iksiri

İÇİNDEKİLER

Karın doyurmak için değil, sağlıklı ve genç kalmak için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle insan vücudunda ilaç etkisi gösteren bazı besinler, gençlik vaat ediyor. 'Gençlik iksiri' denilen besinler sayesinde yaşlanmayı geciktirmek mümkün olabiliyor. İşte genç kalmak isteyenler için gençlik iksiri 11 gıda...

1)LİKOPEN
Domates ve üzüm gibi besinlere kırmızı rengi veren lökopenin, özellikle prostat kanserine karşı koruyucu özelliği bulunuyor. Likopen mesane, pankreas ve meme kanserlerinde de etkili oluyor.

2) ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ
Bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan üzüm çekirdeği, iltihaplı eklem romatizmalarına, alerjilere de iyi geliyor.

3) KUŞBURNU
İçindeki antioksidanlar yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallerin vücuda vereceği hasarlardan koruyor. Kuşburnu aynı zamanda yüksek tansiyona da yararlı.

4) YOĞURT
Yoğurtta bulunan laktik asit bakteriler, bağırsaklarımızdaki safra asitlerinin zararlı etkisini önlüyor. Yediğimiz bazı hazır gıdalarda bulunan nitritlerin, kanserojen etkisini engelliyor. Ayrıca bağışıklık sistemimizi de kuvvetlendiriyor.

5)YEŞİL ÇAY
Yeşil çayın kandaki kolesterolü düşürücü bir etkisi bulunuyor. Ayrıca birçok kanser türünde de etkili olduğu saptanmıştır. Vücut direnci için her gün 1-2 fincan içilmesi öneriliyor.

6)PEKTİN
Elma, muz, greyfurt, kuru fasulye ve kök sebzelerde bulunur. Pektinin hem kanser hem de kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır.

7) C VİTAMİNİ
Portakal, greyfurt, limon, kivi , brokoli, çilek, tatlı kırmızı biberde vardır. Bunu içeren besinlerin tüketilmesi mide kanserine karşı koruyucu bir katkı getirir.

8) KIRMIZI BİBER
Kırmızı biberdeki fenolinler yüksek antioksidan özellik gösteriyor. Birçok hastalığın yanı sıra ağrı kesici ve depresyona karşı da etkili. C vitamini açısından da zengin.

9) BETA - KAROTEN
Kayısı, patates, brokoli, kabak, ıspanak, havuç ve şeftalide bol miktarda beta-karoten bulunuyor. Bu besinler kanser, kalp krizi ve felç riskini düşürüyor; vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

10) BUĞDAY KEPEĞİ
Kepekli buğday ekmeği bağırsak ve meme kanserine karşı koruyucu rol oynuyor. Ayrıca, kolesterol düşürücü özelliği de bulunuyor.