Kalp dostu salatalık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ocak 2013 Güncelleme 19 Ocak 2013, 00:00
Kalp dostu salatalık

İÇİNDEKİLER

Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler. Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. İçerdiği kükürt sayesinde enfeksiyonlara karşı direnci artırır.

Bağırsağa kandil çiçeği
Kandil çiçeği bedeni güçlendirici bir toniktir. Gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde yararlı olur. Kadınlarda aybaşını düzenler. Aybaşı ağrılarını hafifletir. Deride meydana gelen yara,bere ve eziklerin iyileştirilmesinde etkili olur.

Kabak zehri temizler
Bal kabağının alzheimer, erken yaşlanma ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Vücudun 'paslanmasını' önleyen antioksidanların birçoğunu içerir. Hem göz hem de beyin sağlığı için de mükemmel bir besin. Sindirimi kolay olduğu için mide dostudur. Kesilmiş olarak alınmaması önerilir.

Bronşit ilacı taflan
Yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak kullanılır. Solunum yolları ve bronşite karşı da fayda sağlar. Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılır. Tâze meyveleri taş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

Diyabete karşı üvez
Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir. İdrar söktürücü, kadınlarda âdetleri kolaylaştırıcı etkilere sâhiptir. Meyveler C vitaminince zengindir. Yapraklarının çayı şeker hastalığına karşı şeker düşürücüdür.

Basura karşı papatya
Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur. Çay hâlinde içilebilir. İştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. İdrar arttırıcı özelliği ile böbrekleri çalıştırır ve korur.

Bamya yorgunluğu alır
Bamya mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe iyi gelir.

Ülsere çare kudret narı
Kudret narının yüksek oranda antibiyotik etkisi bulunur. İçeriğinde bulunan Tümörün büyümesini engeller. Mide ülserini tedavi eder. Egzama, sedef ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdır. Karaciğeri destekler. Kan şekerinin kontrolü için yaygın olarak kullanılır.

Çam kanı temizler
Çam ağacının kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarına iyi gelir. Dikenli yaprakları ise kaynatılıp balla içilirse astıma ve karaciğer ağrılarına iyi gelir. Çam filizleri, taze yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse kanı temizlemeye yarar.