Ana besinler

Sağlıklı beslenmek hep önemli. Hamilelikte ise bu önem iki katına çıkıyor Anne adayı hem kendi hem çocuğu için doğru besinlerden almak zorunda

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ocak 2013 Güncelleme 19 Ocak 2013, 00:00
Ana besinler

İÇİNDEKİLER

Doğacak olan bebeğin besin kaynağı annesidir. Uzmanlar "Bebek; ihtiyacı olan gıdaları, kordon aracılığı ile anne kanından temin eder. Anneler kanda dolaşan besin öğelerinin kalitesinden 1. derecede sorumludur" diyerek hamilelikte doğru beslenmenin önemini anlatıyor. Üstelik annenin de değişen metabolizmasıyla alakalı olarak kendi sağlığı açısından doğru beslenmesi de önemlidir.

SÜT ÜRÜNLERİ
Kalsiyum, gebeliğin 8. haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gereklidir. Gebelikte, normalin iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Kalsiyum açısından zengin besinler peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih edin.

BALIK VE ET
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller önerilir. Balıkta proteinden başka bulunan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de bebeğin zeka gelişimi üzerine olumlu etkili maddelerdir. Tüketilen balık taze ve iyi pişirilmiş olmalıdır.

BAKLAGİLLER
Gebelikte 4-4.5 aylardan sonra demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık ortaya çıkabilir. Folik asitli demir için kan yapıcı; pekmez, kuru üzüm, kuruyemiş ve kuru baklagiller tüketilmelidir.

MEYVELER
Gebelikte C vitamini gereksinimi artar. C vitamini portakal, limon, kırmızı ve yeşil biber, domates, çilek, greyfurt, lahana gibi pek çok meyve ve sebzelerde bulunur. Her gün alınmalı.

KURUYEMİŞ
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için gebeliğin ilk haftalardan itibaren "B9 vitamini" alınması çok önemlidir. En çok yer fıstığı ve fındıkta mevcuttur.

SEBZELER
Lifli yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde çok yararlıdır. Genellikle tüm sebzeler lif açısından zengindir.

SU VE SIVILAR
Gebelikte bol miktarda su ve sıvı alımı son derecede yararlıdır. Ama çay, kahve, gazlı içecekten sakının. Bitki çaylarını ise doktorunuza danışın.