Madımak şeker düşürür

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ocak 2013 Güncelleme 05 Ocak 2013, 00:00
Madımak şeker düşürür

İÇİNDEKİLER

Madımak otunun taze yaprakları salata olarak yenebileceği gibi kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ve aşırı adet kanamasında faydalıdır. Kan şekerini düşürerek şeker hastalarına iyi gelir.

Kabızlığa demirhindi
Demirhindi ağacının meyveleri yenebileceği gibi baharat olarak da kullanılır. Ayrıca, reçel ve demirhindi şerbeti yapımında kullanılır. Şerbeti Osmanlı Mutfağı'nda oldukça yaygın olarak kullanılmıştır. Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler.

Migrene kargabüken
Kargabüken acı tadı ile iştah açıcıdır. Vücuda kuvvet verir ve cinsel isteği ve gücü arttırır. Migren ve adet sancılarını azaltır. Gastrit, kabızlık, ve sinir hastalıklarında faydalıdır. Tohumu ilaç hammaddesi olarak kullanılır. Çok zehirli olduğu için sadece doktor kontrolünde alınmalıdır.

Liken zihni yatıştırır
Liken iştah açıcıdır. Kurutulup toz haline getirildikten sonra sıcak suda demlenerek kullanılır. Yatıştırıcı etkisi ile vücudu rahatlatır. Sindirimi kolaylaştırır ve gastrit şikayetlerini azaltır. Özellikle, göğsü yumuşatıcı etkisi ile kronik bronşite karşı oldukça faydalıdır.

Avokado cildi güzelleştirir
Avokado, yağı ve suyu hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu için kozmetik alanında kullanılır. Cildi korur ve besler. Özellikle kuru, yıpranmış ve yaşlanmış derilerin yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Maske cilt kırışıklıklarını giderir.

Soğuğa karşı zerdeçal
Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir. Sinirleri uyarır. Vücuda ferahlık ve rahatlık verir. Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır. Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır.

Astım için melek otu
Melek otu iştah açıcıdır. Sinirleri rahatlatıcı ve spazm çözücüdür. Bu etkileri ile cinsel soğukluk, ağrılı adet şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Astım ve bronşitte faydalıdır. Melekotu yağı romatizma ağrılarını kesici etkiler gösterir.

Gıvışkan idrar söker
Gıvışkan otu saponinler, organik asitler, flavon ve glikozid içerir. Bitki bütün olarak kurutulduktan sonra sıcak suda demlenmek suretiyle çayı kullanılır. Ayrıca, taze yaprakları yemeklerde ve börek yapımında kullanılır. İdrar söktürür ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelir.

Romatizmaya sığla yağı
Sığla yağı yatıştırıcı özelliği nedeniyle özellikle romatizma ağrılarını azaltmakta etkilidir. Mikrop öldürücü etkisi ile özellikle uyuz ve mantar gibi deri hastalıklarında faydalıdır. Cildi yumuşatır ve rahatlatır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.