KOAH'a karşı 7 önlem

Dünyanın en ölümcül hastalıklarından olan KOAH insanın nefesini kesiyor. Bu hastalıkla savaşmak için bol su ve sağlıklı beslenmek gerekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Aralık 2012 Güncelleme 17 Aralık 2012, 00:00
KOAH’a karşı 7 önlem

İÇİNDEKİLER

Halk arasında genelde sadece bronşit sanılan KOAH nedeniyle dünyada her yıl 2 buçuk milyon kişi yaşamını yitiriyor. Dünya genelinde ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı her yıl yüzde 163 oranında artıyor. Genelde zararlı gaz solunumu, sigara ve hava kirliliği nedeniyle ortaya çıkıyor. Hastalık esnasında beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Kahvaltıda peynir
Kahvaltı en önemli öğününüz olabilir. KOAH hastası birçok insanın günün geri kalanında yemek için yeterince enerjisi kalmaz. Kahvaltıda eksik etmemeniz gereken besin ise peynirdir. Peynir KOAH hastaları için çok önemlidir.

Önce et yiyin
Yorgunluktan dolayı ihtiyacınız olan besinleri ve kalorileri tüketemeden beslenme enerjiniz kesiliyorsa, yüksek kalorili gıdaları daha önce tüketin. Önce etinizi yiyin ki vücudunuza protein girsin.

Daha fazla sebze
Her gün ihtiyacınız olan 30 gram lifi kahvaltıdan alma ihtimaliniz çok düşük olduğuna göre, diğer öğünlerinize de yüksek lifli yiyecekleri dahil edin. Taze sebze ve meyve zengin lif içerir.

Meyveli süt
Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin yiyecekler kemiklerinizi sağlıklı tutar. Bu yüzden meyveli sütler KOAH'ı olan birçok insan harika bir atıştırma yoludur. Eğer kilonuzu kontrol altında tutmak istiyorsanız, az yağlı ürünleri kullanarak yoğurt ve sütü tercih edin.

Bol su tüketin
Kafeinsiz sıvılardan, özellikle sudan bolca tüketmek hava kanallarınızdaki balgamı uzak tutar ve ciğerlerinizin temizlenmesini kolaylaştırır. Yemek vakitlerinde, önce yemek yiyin, sonra sıvı alın. Kahve, çay ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

Muz ve potasyum
Eğer bir müshil ilacı kullanıyorsanız, beslenmenizde daha fazla potasyuma ihtiyaç duyabilirsiniz. Portakal ve muz, kolay ve hızlı bir şekilde atıştırabileceğiniz iki harika kaynaktır.

KOAH Nedir?
KOAH akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan nefes darlığı hastalığıdır. Bronşit ve amfizemin birleşimidir. Bronşit akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplanmasıyken amfizem bu keseciklerin yırtılmasıdır.