Bir asır sağlıklı yaşamın sırları

Uzmanlar araştırmaları sıraladı ve yüz yılı devirmek için bir liste yaptı. Bu maddelere uyanların hasta olma riski çok az

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2012 Güncelleme 12 Aralık 2012, 00:00
Bir asır sağlıklı yaşamın sırları

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en yaşlı adamı Besse Cooper geçen hafta 116 yaşında öldü. Besse'nin hayatını örnek alan uzmanlar, dünya üzerinde hastalık riskini artıran araştırmaları derleyip 100 yıldan fazla yaşamak için bir liste oluşturdu. Ölüm Allah'ın emri ama bu listeyi dikkate alanların hastalanma riski çok düşüyor...

HAREKET EDiN

Her gün bir kilometre koşun ya da yürüyün. 10 dakika çömelme egzersizi yapın. Bir dakika pipetle nefes alıp verin. Tartı kullanmayın. Kollarınızı güçlendirin. Tepede ya da yokuş üstünde yaşayın. Yoga yapın. Yerinizde durmayın. Bahçe ya da çiçeklerle uğraşın.

POZİTİF OLUN

Doya doya gülümseyin. Gülümsemeyi eksik etmeyin. Ailenize yakın oturun. Evinizi temiz tutun. Kötümser olmayın. Sürekli mutlu olmaya çalışmayın.

SAĞLIKLI BESLENİN
Bütün kırmızı meyvelerden yiyin. Günde bir muz yiyin. Yoğurdu eksik etmeyin. Kahvaltıda et yemeyin. Porsiyonlarınızı küçültün. Soğan yemekten çekinmeyin. Mutlaka süt için. Günde 1-5 bardak arası çay için (şekersiz). Dolapta her zaman meyve bulundurun. Kuru erik yiyin. Cips yemeyin. Tuzu kaldırın ya da azaltın. En az 20 kere çiğneyin. Selenyum takviyesi alın. Pikniğe gidin.

SOSYAL HAYATA DİKKAT!
2 saatten fazla TV izlemeyin. Gazete ve dergileri yukarıdan aşağıya okuyun. Toplu taşımada, umumi tuvaletlerde mikroplardan kaçının. Dişlerinizi iple de temizleyin. Sağlıklı kişilerle arkadaşlık edin. Güneşlikleri açın. Çalışabildiğiniz kadar çalışın. Gerektiğinde eşinizle tartışın.

İNANÇSIZ OLMAZ...
İnanç sahibi olun. Her şeyi aklınızda tutmayın. Unutun. Dua edin. Dürüst olun, yalan söylemeyin.
Yatağa bir saat erken gidin. Pazartesileri daha fazla uyuyun. Evlenin. Çocuk yapın. Haftada en az iki kez ilişkiye girin.