Prostata çare domates

Prostat kanseri 50 yaş üstü erkekleri tehdit ediyor. Araştırmalara göre prostat kanserinin en iyi ilacı kabak çekirdeği ve domates

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Kasım 2012 Güncelleme 27 Kasım 2012, 02:22
Prostata çare domates

İÇİNDEKİLER

Prostat erkeklerde meninin yapımından sorumlu bezdir. Bu bezde ortaya çıkan kansere prostat kanseri denir. 50 yaşın üstündeki erkeklerde en çok öldüren kanser türüdür. 65-75 yaş arasında görülme ihtimali en fazladır ve yaşlı erkeklerin hastalığı diye de bilinir. Belirti vermeyen türü daha yaygındır ve 75 yaşından sonra bu türün görülme sıklığı yüzde 50'nin üzerindedir.

DOĞRU BESLENME
Tedavisi cerrahidir. Kanser tanısı nedeniyle kemoterapi ve ışın tedavisi de gerektirebilir. Ama sağlıklı bir beslenme prostat kanserinin oluşumunu önleyeceği gibi oluşan kanserin gelişimini de yavaşlatabilir. Uzmanlar ve yapılan araştırmalar şu besinlerin prostat kanserine iyi geldiğini söylüyor...

KAHVE:
On binlerce erkek üzerinde yapılan araştırmalar kahve tüketiminin prostat kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Günde 2-3 bardak kahve içen kişilerde herhangi bir tür prostat kanseri görülme oranı yüzde 20 daha düşük oluyor.

SOYA FASULYESİ:
Vücudumuzdaki estrojen'e benzer bir madde olan phytoestrogen bitkisel maddesini içerir. Prostat kanserine yol açan psa seviyelerini düşürdüğü ve soya tüketimi yüksek toplumlarda prostat kanserinin az görüldüğü kanıtlanmıştır.

DOMATES:
Prostat kanserinin en bilindik ilacıdır. On binlerce yetişkin erkek üzerinde yapılan araştırmada, haftada 4 porsiyon taze domates tüketenlerde prostat kanseri riskinin yüzde 26 oranında azaldığı gözlemlendi. Araştırmalara göre haftada 10 porsiyondan fazla domates ve domates suyu tüketenlerde prostat kanseri riski yüzde 50 oranında azalıyor.

YEŞİL ÇAY:
Özellikle polyphenollerden zengindir. Bu maddenin kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı, ayrıca yeşil çayın kanser hücrelerinin saldırganlığını arttıran polyamin maddesini azalttığı araştırmalarda kanıtlanmıştır.

KABAK ÇEKiRDEĞi:
Kabak çekirdeğinde bulunan yağ, taşıdığı özel sterollerden dolayı prostat kanserine iyi geliyor. Uzmanlar her gün bir avuç kabak çekirdeği öneriyor.

BALIK VE BALIK YAĞI:
Balık ve balık yağı Omega- 3 yağ asidi açısından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asidi ise prostat da dahil neredeyse bütün kanser türlerine karşı koruyucudur. En çok somon balığında bulunur.

MANTAR:
Selenyum, prostat kanserine en iyi gelen takviyelerdendir. Bol miktarda selenyum içeren mantarlar da tümör büyümesini engellerler ve PSA seviyesini düşürürler.

KİMLER RİSK ALTINDA BULUNUYOR
AİLESEL YATKINLIK
: Birinci dereceden akrabalarında prostat kanseri olanların prostat kanseri riski 2 kat fazla.
HORMONLAR: Erkeklik hormonlarının fazla olması prostat kanserini tetikliyor.
BESLENME: Fazla oranda katı yağ tüketiminin prostat kanseri riskini artırıyor.
CİNSEL AKTİVİTE: Sağlıklı bir cinsel hayat sürenlerde prostat kanseri riski düşüyor.
İYİ HUYLU BÜYÜME: İyi huylu prostat büyümesi olanlar kanser kontrolü yaptırmalı

Yaşa Bağlı Normal PSA Değerleri
40-49 Yaş PSA-2.0 ng/ml 50-59 Yaş PSA-2.5 ng/ml 60-69 Yaş PSA-4.0 ng/ml 70 ve üstü PSA-5.5 ng/ml
yümesi olanlar kanser kontrolü yaptırmalı.