Önce kanamayı durdurun!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Temmuz 2012 Güncelleme 09 Temmuz 2012, 00:50
Önce kanamayı durdurun!

İÇİNDEKİLER

Ataradamar kanamalarında kan basınç ile fışkırır tarzda olur. Bu nedenle, kısa zamanda çok kan kaybedilir. Bu tür kanamalarda asıl yapılması gereken, kanayan yer üzerine veya kanayan yere yakın olan bir üst atardamar bölgesine baskı uygulanmasıdır. Kanama tipini tespit edin: Dış kanama, iç kanama veya doğal deliklerden kanama olmasına göre yapılacaklar değişeceğinden önce kanama tipini tespit etmek önemli olacaktır. Dış kanamalarda ilkyardım nasıl yapılmalıdır? Kendinizi tanıtın. İlk yardımı yapacağınızı söyleyin. Yaralıyı sakinleştirmeye çalışın.
Hasta veya yaralıyı sırt üstü yatırın.
Durumunu değerlendirin. Ağız ve burun yolu açık
Rahat nefes alıp verebiliyor mu?
Bakın. Takma diş, sakız, yemek, yabancı madde varsa çıkartın. Şuur açıkmı? Nabız-kalp atışı var mı bakın.
112 ambulans servisini bilgilendirin.
Kanayan yerin üzerine temiz bir bezle bastırın. Kanama durmazsa ikinci bir bez koyarak baskıyı biraz daha kanamayı önleyecek ama o bölgenin dolaşımını durdurmayacak üzeyde arttırın. Gerekirse bandaj ile sararak basınç uygulayın.

ÜSTÜNÜ ÖRTÜN!

Kanayan bölgeyi yukarı kaldırın.
Çok sayıda yaralının bulunduğu bir ortamda tekseniz, yaralı güç koşullarda bir yere taşınacaksa, uzuv kopması varsa ve/veya baskı noktalarına baskı uygulamak yeterli olmuyorsa boğucu sargı (turnike) uygulayın. Kanayan bölge dışarıda kalacak şekilde hasta/yaralının üstü örtün. Şok pozisyonu verin. Yapılan uygulamalar ile ilgili bilgiler (boğucu sargı uygulaması gibi) hasta/yaralının üzerine yazın. Yaşam bulgularını sık aralıklarla (2-3dakikada bir) değerlendirin. Hasta veya yaralının güvenli şartlarda en hızlı şekilde nakil edin.
Yarın: İç kanmalarda ilk yardım nasıl yapılmalı?