Su hayattır

Şeker hastaları için mucizevi tek içecek sudur. Her sabah kalktığınızda ve tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Kasım 2011 Güncelleme 17 Kasım 2011, 00:00
Su hayattır

İÇİNDEKİLER

Hayatta kalabilmek için insana gerekli olanlardan birincisi oksijen; ikincisi ise sudur. Yemek yemeden haftalarca dayanabilecek olan bedenimiz, susuz kaldığında ise birkaç gün dayanabilir. Bedenimizin de yaklaşık yüzde 60'ı sudur. Mikroplarla mücadeleden ısımızın düzenlenmesine; cilt sağlığından kabızlığa; büyümeden beyin çalışmasına kadar her şeyde su lazım. Sağlık için günde 8-10 bardak su için. Azı da çoğu da sıkıntı yaratır.

İLK İŞİNİZ OLSUN
Sabah kalkıldığında ilk yapılması gereken işlerin başında 1 bardak su içmek de olmalı. Her tuvalet sonrası, kaybedilen sıvıyı yerine koymak için 1 bardak su içilmeli.

Şeker hastalarında su neden önemli?
Yüksek kan şekeri nedeni ile bedenden idrar yoluyla çok su atılır. Beden susuzluk tehlikesi yaşar. Ayrılan su yerine düzenli olarak konmazsa komaya kadar gidebilen tehlikeli durumlar olabilir.

Limonata, meyve suyu, çay içiyorum. Yine de su içmeli miyim?
Öncelikle limonata ve meyve suyu şeker hastaları için uygun sıvı içecekler değildir. Sizin için hazırlanan diyet listesine uygun beslenin. Çaydan uzak durun. Şeker hastaları için en mucizevi içecek sudur.

Su yerine süt veya ayran içsem olur mu?
Süt sıvı da olsa gıdadır. Proteindir. Sağlıklı bir içecektir. Ama şeker hastaları yemek listeleri dışında katı ya da sıvı da olsa fazla gıda almamalıdır. Yoksa kan şekerleri düzene girmez.

Sıcak kakao ve kahve de mi yasak?
Kakaolu içeceklerde de yağ ve şeker bulunabilir. Bunun için yemek listesinde değiş tokuş yapılabilir. Doktorunuza ve diyet uzmanınıza danışmalısınız.

Diyet gazlı içecekler de mi yasak?
Seviyorsanız ara ara bu tarz içecekleri tüketebilirsiniz. Ama mutlaka doktorunuza danışın.

Bitki çayları faydalı mı?
Şeker tedavisi yapan bir bitki çayı yok. Ama birçok bitki çayının çeşitli faydaları var. Ara ara papatya, ıhlamur, rezene, kekik, nane çayı içmeliyiz. Ama ne olur şekersiz için. "Ihlamur faydalıymış" deyip küp şeker atarak içmeyin.