Ağrılar dize geldi!

Bilimadamları, romatizmayı tarihe gömdü. Bel çevresindeki yağlarda bulunan kök hücreden aşı geliştiren uzmanlar, hastalığı yok etmeyi başardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Kasım 2011 Güncelleme 13 Kasım 2011, 01:55
Ağrılar dize geldi!

İÇİNDEKİLER

Romatizma ağrıları çekenlerin acılarını dindirecek, devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. Hollanda'da bulunan Radboud Üniversitesi ve Fransa'daki Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü'nden bilimadamları, romatizma hastalığının sonunu getirecek bir aşı geliştirdi. Söz konusu aşı, bel bölgesi yağlarındaki kök hücrelerinden elde edildi.

ETKİLİ TEDAVİ...
"Yüzyılın ilacı" olarak tanımlanan aşı, ilk olarak farelerde denendi. Hücrelerin bağ dokularında bulunan ve "mezenkimal" adı verilen kök hücreler, romatizma hastası farelerin bacaklarına enjekte edildi. Aşı, farelerin bazılarına romatizmanın başlangıcında, bazılarına ise romatizma başladıktan 14 gün sonra yapıldı. Erken aşı olan farelerde, romatizmaya bağlı kıkırdak zedelenmesinin yüzde 54 daha az olduğu belirlendi. 6. haftanın sonunda farelerde bağ dokusu zedelenmesinin de yarı yarıya azaldığı gözlemlendi. Uzmanlar aşının, romatizmaya karşı şimdiye kadar geliştirilen en etkili tedavi olduğunu açıkladı. Aşı şu şekilde geliştiriliyor. Öncelikle hastanın bel çevresinden yağ alınıyor. Bu yağlarda bulunan bir kök hücre türü olan "mezenkimal" hücreler, 2 hafta laboratuvarda geliştiriliyor. Hücreler daha sonra hastanın dizine enjekte ediliyor. Böylece, kök hücreler yeni bir kıkırdağa dönüşüyor ve ağrılar son buluyor.