Bebek hayal değil

Tüp bebek yöntemi; 'Sizin çocuğunuz olamaz' cümlesini tarihe karıştırıyor. Doğru metodlar sayesinde hiç spermi olmayan erkeklerin bile baba olmanın eşsiz keyfine varması mümkün

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2011 Güncelleme 06 Eylül 2011, 00:00
Bebek hayal değil

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir bebek sahibi olmak hemen hemen herkesin en büyük dileğidir. Tedavi aşamasında 'Sizin çocuğunuz olmaz' cümlesi ile karşı karşıya kalmak ise bütün hayallerin bir anda yıkılmasına neden olur.
Ancak tüp bebek tedavisindeki son gelişmeler, geçmişte çocuk sahibi olmaları imkansız olan çiftler için büyük bir umut kaynağı.
Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü ve Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr.Bülent Tıraş, menisinde hiç sperm bulunmayan erkeklerin çocuk sahibi olabilmelerini sağlayan yöntemler hakkında bilgi veriyor.
Dünya üzerinde milyonlarca erkeğin menisinde hiç sperm bulunmuyor.
Azoospermi olarak tabir edilen bu durum normal yollarla çocuk sahibi olamayan erkeklerin yüzde 10-15 civarında görünüyor.
Önceleri çocuk sahibi olamayan bu erkekler tüp bebek tedavisindeki son teknolojiler sayesinde baba olabiliyorlar.
Azoospermi'nin görülme şekli ikiye ayrılıyor.
1- Tıkanıklığa Bağlı Azoospermi: Testislerde sperm üretimi olduğu halde kanalların tıkalı olması
2- Tıkanıklığa Bağlı Olmayan Azoospermi: Testislerde sperm üretiminin olmaması Her iki durumda da erkeğin tedavi şansı bulunuyor. Kanallardaki tıkanıklık, doğuştan olabileceği gibi geçirilen bir enfeksiyon da bu duruma neden olabiliyor.
Tıkanıklığa bağlı azoospermide kanallar mikrocerrahi yöntemi ile açılıyor. Erkek, kanal tıkanıklığı giderildikten sonra normal yolla baba olabiliyor.
Ancak yine de başarı sağlanamazsa bu sefer tüp bebek yöntemine başvuruluyor.
Tıkanıklığa bağlı olmayan azoospermide ise menide bulunmayan sperm testislerden elde edilmeye çalışılıyor. Burada Mikrotese yöntemi devreye giriyor. Bu yöntemde testislerden mikroskop altında biyopsi alınıyor.
Testislerden sperm içerme olasılığı yüksek olan dokular seçiliyor ve sperm elde ediliyor.
Erkekte bu işlemler yapılırken kadın da tüp bebek tedavisi için hazırlanıyor.
Böylece çift, tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabiliyor.
Yöntem sayesinde geçmişte çocuğu olamayan erkeklerin yüzde 60'ı baba olabiliyor. Bu yöntemle erkekte sperm bulma ihtimali yüzde 55 civarında.
Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda büyük gelişmeler yaşanacak ve kısırlık belki de tarihe karışacak.


Prof. Dr.Bülent Tıraş