Vergi cezası sanal değil gerçek

Dijital dönüşüm çalışmalarını gerçekleştirmeyen şirketlere sanal değil, gerçek cezalar hazır. 2015, dijital düzenlemeleri takip ve dönüşümü tamamlama yılı olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Aralık 2014 Güncelleme 12 Ocak 2015, 12:56
Vergi cezası sanal değil gerçek

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanlıgı tarafından belge düzenine iliskin son aylarda yapılan düzenlemeler sirketlerin geleneksel is yapıs sekillerinde köklü degisiklikler yapmaya devam ediyor.
Elektronik ortamda yapılan düzenlemelerin önemli bir bölümü 2014 yılında uygulamaya girdi. 2015 yılında vergi dairelerinin elektronik ortamda yazılımla denetim yapması saglanacak.
Cezalar da elektronik ortamda iletilecek E-fatura, e-defter gibi pek çok uygulama 2014 yılında devreye girdi.

20 BİN FİRMADA E-FATURA

1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüge giren e-fatura uygulaması ile Türkiye'deki en büyük 20 bin firma birbirlerine e-fatura düzenlemeye basladı. Daha önce baslayan e-beyanname gibi uygulamalar, e-imza ve benzeri dijital uygulamalar sirketlerin sanal ortamda yaptıkları islemleri artırdı. Dijital dönüsüm konusunda yol haritası çıkarmayan sirketler is yapamaz hale gelecek. 1 Ocak 2015'ten itibaren ise bu firmaların kagıt defter tutmayı bırakarak isletme defterlerini e-deftere tasımaları zorunlu.

CEZALAR CAN YAKACAK

Dijital düzenlemeleri önemsemeyerek geciktiren kurumlar, gerçekligin farkına cezalarla varacak. Dönüsümde pek çok sirket çözüm saglayıcı olarak kendini gösteriyor.
Idea Teknoloji'den vergi denetimlerindeki riskleri azaltan iki yeni uygulama: "e-Fatura Uyumluluk" ve "e-Defter Vergi ve Muhasebe Denetimi" uygulamaları devreye giriyor. Bu uygulamalar devreye girince tüm alıskanlıklar degisiyor. Artık her sirkette bir bilgi islem servisi olmasına gerek
kalmayacak.

ARŞİVLER ZORUNLU

Ayrıca geçtigimiz aralık ayında yayımlanan teblig ile e-fatura kullanıcısı firmaların, e-fatura kullanıcısı olmayan firma ya da sahıslara düzenledikleri faturaların isletmelerde kalan ikinci nüshalarının elektronik ortama tasınması anlamına gelen "e-arsiv fatura" uygulaması da elektronik fatura uygulamasının tamamlayıcısı yeni bir sistem.

İŞ YAPMA KÜLTÜRÜ DEĞİŞİYOR
Artık şirketlerin muhasebe, vergi, fatura ve vergi konusunda alışkanlıkları tamamen değişiyor. Dijital dönüşüm yaşayan fotoğrafçılar gibi her şirketin muhasebe, vergi ve fatura alışkanlıkları değişecek. Vergi denetimleri daha hızlı ve elektronik ortamda yapılacak. Sistemleri aksamadan yapmak için şirketlerin dijital ortamda akıllı patron gibi davranması gerekecek. Kendinize her hafta yeni bir gündem yaratıp öğreneceğiniz yeni konular belirleyin. Muhasebe, vergi ve diğer konular eskisine göre daha az zaman alacak. Ancak dönüşümü tamamlamayanların
başı daha çok ağrıyacak.

TİMUR SIRT