Şampiyonlar Ligi göz altında!

Stadyumlarda akıllı telefonlar seyircilerin 3'üncü gözü gibi. Her şeyi kaydediyor her anı hatırlamak istiyorlar. Şimdi bu telefonlara ön kamera ile akıllı göz de eklendi. Artık telefon ekranları kardeş payı oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2014 Güncelleme 12 Ocak 2015, 12:58
Şampiyonlar Ligi göz altında!

İÇİNDEKİLER

Akıllı telefonlar futbol seyircilerinin vaz geçemediği 3'üncü gözü oldu. Sadece 3'üncü göz değil, akıllı göz haline gelmesine sebep, artık ön ile arka kameranın aynı yeteneklere sahip olması. Elektrikler kesildiği anda tribünlerin telefon ekranı ve ışıklarıyla romantik fenerlere dönüştüğünü de gördük. Telefonlar tribün gösterilerinin vaz geçilmez bir aksesuarı da oldu. Ancak bizim derdimiz başka. Dijital muhabir olarak bu kez de Galatasaray - Arsenal maçında akıllı göze sahip HTC Desire Eye akıllı telefon ve aksiyon kamerası RE Camera ile sahadayız. Şampiyonlar Ligi deneyimini sahada yaşamak benzersiz bir keyif oldu. HTC Desire EYE serisi telefonun iki yüzünde de 13 megapiksellik çift kamera ve çift flaş bulunuyor. Yeni aksiyon kamerası RE Camera ise özçekimleri sualtına indiriyor. Biz şimdilik kale arkasında denemekle yetiniyoruz. Bize ilk poz veren Sarı Kırmızılı takımın efsane ismi Claudio Taffarel oldu.

RE CAMERALAR ELİMİZDE
Telefonların ön kameraları Heyecanla maçı beklerken telefonun özelliklerine şöyle bir göz atıyoruz. Kale arkasında sert gelen toplardan uzak duralım diyoruz. Filelerin arkasında RE Camera ile güzel kareler yakalıyoruz. Kameralar akıllı telefonların vazgeçilmez bir parçası. Üstelik kameralar telefonların paylaşımların odağı haline gelmesine neden oldu. Her düğünde, mezuniyet töreninde, konserlerde özçekim (Selfie) modası çığ gibi büyüdü. Sanki hiçbir eğlencenin sonu özçekimsiz bitmeyecek gibi.. Biz de kale arkasındaki taraftarlar ve antrenman yapan oyuncuları bir araya getiriyoruz. Ön kameralar öksüz evlat muamelesi görmekten kurtulurken, arka kamera ile yetenek olarak eşitlendi. HTC Desire EYE serisi telefonlarda iki tarafında 13 megapiksel kamera ve çift flaş bulunuyor. HTC sadece akıllı telefon değil, aksiyon kamerası Re Camera ile de fotoğraf ve video paylaşımını tetikliyor.

AKILLI GÖZ GELİYOR
Ön ve arka kameralardan eşzamanlı olarak çekilen fotoğraflar ve videoları bölünmüş bir ekran üzerinde bir araya getiren yeni uygulama kamera arkasını da aynı karede buluşturuyor, Beni Ekle, özelliğinde her şeyin odağına kendisini oturtan narsist isteklere sonsuz hizmet başlıyor. resminizi ön kamera ile çekilen görüntü veya videodan kesip çıkartıp ana kamera ile yakalanan sahne içinde konumlandırarak aksiyonun tam merkezine yerleştiriyor. Sesli özçekimle, basit bir komut ile deklanşörü harekete geçirmenizi mümkün kılarak elinizi garip şekillerde bükmenize de gerek bırakmıyor. Ancak kullanmaya başladıkça refleks geliştiriyorsunuz. Sonrasında her fotoğraf makinesinde benzer lüksü aramanıza sebep oluyor.

EKRANLAR KARDEŞ PAYI
Görüntülü sohbet ve konferans çağrıları HTC Akıllı Göz'ün yüz takibi özelliği ile bir araya gelince netlik kaybolmuyor. Çünkü ön kamera öksüz değil. Son anda kareye eklenenlerin yüzü öksüz evlat gibi flu olmuyor. Aynı odada dörde kadar kişi rahatlıkla takip edilirken yüzlerin her biri maksimum netlik için kırpılıp ekran üzerinde konumlandırılıyor. Yani 5.2 inçlik Desire Eye telefonun ekranı kardeş payı yapılıyor.

İYİ İNSAN TAFFAREL
İyi futbolcudan önce iyi insan olmak lazım diyen Galatasaray'ın alçak gönüllü ve temiz kalpli kaleci antrenörü Claudio Taffarel selam alarak başladık işe. Ve onu taraflı tarafsız herkesin ne kadar çok sevdiğini işini yaparken de gördük. Çok kısa mesafeden iki direği tek kareye sığdırmak zor değil. WiFi veya Bluetooth üzerinden telefona bağlanıyor. Telefon ekranından kumanda ederek video, fotoğraf ve seri fotoğraf çekmek mümkün. Taffarel'den cesaret alıp maçtan önce Galatasaray yedek kulübesine yaklaşıyorum. Asıl skandal sarı kırmızılı takımın yedek kulübesine seslenirken başlıyor. Takımın genç ve yetenekli o gün yedek kalecisi Eray'a neredeyse 1 dakika boyunca "Ufuk, Ufuk, Ufuk" diye sesleniyorum. İsimleri yanlış söylemenin aile karakteri olduğunu söyleyelim. Eray'ın sabrını sınarken, dayanamayıp bana sesleniyor; "Abi Eray ben Eray" diyor. Ben utancımdan yerin dibine girerken, kulübeden bir oyuncu dalga geçmeye başlıyor: "Abi, Ufuk için geldiysen o Başakşehir'de oynuyor." Ben de utanç içinde hemen tribünlere kaçak olay mahallinden uzaklaşıyorum.

BİR ELİMDE PERİSKOP BİR ELİMDE AKILLI GÖZ
Desire Eye serisi telefonlar çift kameralı çekimler dışında 1m su altında yaklaşık 30 dakika kalacak şekilde tasarlanmış. İçinde 4 çekirdekli 2.3 GHz Qualcomm işlemci dışında 2GB belleği ve 16GB dahili, 128GB'a kadar da SD kart ile müzik, fotoğraf, uygulama ve video depolama şansı sunuyor. Aslında teknik bilgi yerine deneyimi anlatmak daha kolay. Aksiyon kamerası olarak kullanılan Re Camera ise basit kullanımı, sprey sesi gibi fotoğraf çektikçe çıkan sesiyle dikkat çekiyor. Denizaltı periskopu gibi elimde gezdirirken herkesin dikkatini çekiyor. Desire Eye ile gayet uyumlu. Ancak sadece Android değil Apple iPhone ile de uyumlu kullanılıyor. Micro SD karta kayıt yapıyor. Eğer isterseniz çekimden sonra fotoğraf ve videoları telefona kaydedebiliyorsunuz.

TÜRKİYE FACEBOOK'TA ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE
Türkiye'nin Facebook kullanıcıları açısından dünya sıralamasında olduğunu biliyoruz. Şampiyonlar Ligi'ni facebook hesabı üzerinden takipte de Türkiye 4'üncü sırada yer alıyor. 3.7 milyon takipçiyle Endonezya'nın en çok takipçiye sahip olduğu sıralamada Türkiye 1.6 milyon hesapla 4'üncü sırada görmek şaşırtmıyor. Sosyal ağlarda futbol takımlarının da etkin bir şekilde taraftar topladığını biliyoruz. Şampiyonlar Ligi'nde ilk 4'e giremesek de sosyal ligde ilk sıralardayız.

Timur Sırt