İstenmeyen SMS'lere ceza geliyor

Firmalar, tüketicinin iznini almadan reklam ve tanıtım içerikli SMS atamayacak.

Giriş Tarihi 22 Mart 2012, 00:00 Güncelleme 22 Mart 2012, 11:22
İstenmeyen SMS’lere ceza geliyor

İÇİNDEKİLER

Tüketicilere istemediği halde reklam ve tanıtım içerikli SMS (cep telefonu ile kısa mesaj) veya email (elektronik posta gönderenlere cezai yaptırım geliyor. Tüketiciye, reklam mesajı göndermeden önce, iletiyi isteyip istemediği sorulacak.

TÜKETİCİYE SORULACAK

Meclis alt komisyonunda görüşmeleri devam eden Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, e-ticaret ile ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. Posta gazetesinin haberine göre, tasarıyı hazırlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Tekin Memiş, e-ticaret yapan kişilerin kim olduğu ve onlara nasıl ulaşılacağınm artık internette açıkça yer alacağmı, tüketiciye, reklam mesajı göndermeden önce, iletiyi isteyip istemediğinin sorulacağmı belirtti.

PARA CEZASI UYGULANACAK

Tekin Memiş, "Yasadan sonra herhangi bir ahşveriş ya da başvuru nedeniyle iletişim bilgilerimizi edinenler, sözleşmeye, reklam ve tanıtım içerikli ileti isteyip istemediğimize dair soru ekleyecek. Mesela aldığınız beyaz eşyanın yeni modeliyle ilgili iletiyi, lırma bizden izin almamışsa gönderemeyecek. Tüketicilere istemediği halde reklam ve tanıtım içerikli SMS veya mail gönderenlere para cezası uygulanacak" diye konuştu.

TÜM MASRAFLAR BİLİNECEK

Yeni düzenlemeye göre; e-ticaretle uğraşanların iletişim bilgilerinin internette yer alacağını belirten Memiş, "Kimse arkasmda kimin olduğunu bilmediği sitelerden alışveriş yapmayacak. Tuketici sipariş aşamasında kargo ve vergi dahil kendisinden çıkacak her türlü parayı bilecek. Firmalar müşterüerinin iletişim bilgilerinin korunmasmdan sorumlu olacak ve taraflar arasmdaki sözleşmeler elektronik ortamda saklanabilecek" dedi.