İnternette soygun var

Türkiye, 'hacker'ların kamunun altyapısına dönük tehditleri ile sarsılırken asıl tehlike bireysel kullanıcılar için

Giriş Tarihi 19 Haziran 2011, 00:00 Güncelleme 19 Haziran 2011, 15:28
İnternette soygun var

İÇİNDEKİLER

Uzmanlar bireysel kullanıcıları uyarıyor. İnternet üzerinde her 44 saniyede bir kişi dolandırılıyor. Dünyada her gün 200 bin zararlı yazılım tespit ediliyor. Son dönemde İngiliz kraliyet düğünü, tsunami, Libya gibi güncel konular, virüslerin yayılması için kullanılıyor. Hedefte maddi değerler ve kişisel bilgiler var.

Türkiye, Anonim adlı hacker grubunun kamu kurumlarının internet altyapısını çökertme tehditleri ile mücadele ederken uzmanlar bireysel kullanıcıları asıl tehlikeye karşı uyardı. ANKA'nın haberine göre, internet üzerinde her 44 saniyede bir kişi dolandırılıyor.

Zararlı yazılımlar konusunda kullanıcıları uyaran Bilişim Suçları Mücadele Derneği Başkanı Yavuz Koçoğlu, virüslerin, kendilerini başka bilgisayarlara yayma özelliğinde olup, girdikleri bilgisayarların çalışmalarını çeşitli şekillerde bozduklarını söyledi. Koçoğlu şu bilgileri veriyor:

* Virüs ailesine her gün yenileri eklenmektedir, bilgisayarınızı lisanslı anti-virüs programları ile korumanız gerekmektedir. İnternet kullanımı yaygın hale gelince, kendisini tatmin etmek için virüs yazanlara, korsanlar ve profesyoneller eklendi. Çeşitli yöntemler geliştirerek güvenliği olmayan bilgisayarlardaki maddi değerleri ele geçiriyorlar.

* Yazdıkları bu programları (spy, trojan, keylogger vs) korumasız bilgisayarlara yerleştirerek bilgileri ele geçirmekte veya internete bağlı kurumdaki korumasız bilgisayarlara direkt girebilmektedirler. Bilgisayarınızı anti-spyware ve firewall programları ile korumanız gerekmektedir.

* Örneğin, 1000 liraya bilgisayar alırken 50 liralık lisanslı antivirüs programlarından kaçınılıyor. Çöken bilgisayarların birkaç defa bakımı ve kurulum masrafı lisanslı ürünlerin fiyatını geçiyor

* Dünyada her gün 200 bin zararlı yazılım tespit ediliyor. Bu yazılımların çoğunluğu bilgi ve para hırsızlığı peşinde. Programlar genellikle Rusya, Çin ve Hindistan gibi Uzakdoğu'dan yayınlanıyor. Korsanların Türkiye'de en belirgin hedef kitlesi gençler.

* Sosyal medyadaki uygulamalar, anlık ileti ve online oyunlarla virüsler yayılıyor. Türkiye'de internet kullanıcıları korunma yöntemleri ve bilgi güvenliği konusunda bilinçsiz. Virüslerin yaygınlaşma oranı Avrupa'dan daha fazla.