Transferler tam isabet

Fenerbahçe yönetimi geçen sezondan dersler aldı ve transferde ince eleyip sık dokudu. Sıkıntı yaşanan orta alana M.Topuz ve Özer'in alınması tam isabet. Dos Santos ve Oliveira'nın transferini ise ayakta alkışlıyorum

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2009 Güncelleme 24 Temmuz 2009, 00:03

İÇİNDEKİLER

Fenerbahçe yönetimi bu sezon çok doğru bir transfer politikası izliyor. Gerekli yerlere, gerekli adamlar alınıyor. Geçen seneki son derece kötü geçen günlerden sonra acı dersler alındı ve bu yüzden yapılan işlerde ince elenip sık dokunuluyor. Edu'nun sakatlığı, Lugano'nun belirsizliği, Yasin ve Can'ın kulüpten ayrılması nedeniyle boşalan o bölgeye Bilica ve Bekir'in alınması yerinde ve isabetli bir karar. Geçen sene orta sahada büyük sıkıntılar çekildi. Kutuplaşmalar vardı. Bir tarafta Josico, Maldonado, Selçuk, Deniz gibi oyunun sadece defansif yönünü iyi oynayan futbolcular; diğer tarafta ise Alex, Deivid, Uğur Boral, Kazım gibi sadece ofansif yönü kuvvetli isimler arasında koordinasyon kurulamadı. Bu koordineyi sağlaması beklenen ve büyük umutlarla alınan Emre ise ara ara gelen sakatlıkları nedeniyle verimli olamadı. İşte oyunun hem ofansif hem de defansif yönünü iyi oynayan hem de orta sahanın her yerinde görev alabilecek Mehmet Topuz ve Özer transferleri de son derece yerinde. Bu transferlerin bilinçli yapıldığı ortadaydı. Aurelio gittikten sonra ön libero pozisyonu doldurulamadı. Maldonado ve Josico'dan verim alınamadı. Aykut Kocaman'ın gidip yerinde izlediği Cristian bu bölge için ilaç olacak bir transfer. Dos Santos için zaten bir şey söylemek gereksiz. Eğer bir futbolcu dünyanın en iyi takımında yani Brezilya'da direkt oynuyorsa ve bunun transferini yapabiliyorsanız büyük başarıdır. Gözü kapalı olarak alkışlanacak bir transferdir. Şimdilik işler iyi gidiyor. İyi bir takım kuruluyor. Belki bir forvet ve de Önder- Bilica-Bekir üçlüsüne destek olarak bir stoper transferiyle takım çok daha mükemmel hale gelecektir. Bu sene herkes değişik bir Fenerbahçe izleyecek. Değişik derken seyir zevki ve kaliteden bahsediyorum. Geçen sene çekilen kahırlar bu sene neşeye dönüşecektir, bundan eminim. Bunlardan bahsederken eskileri de unutmamak lazım. Daum'la beraber Alex, Emre, Deivid patlama yaparsa biraz önce överek bahsettiğimiz yenilerin ilk 11'e girmesi çok zor olacaktır. Geçen sene Aragones'in sisteminde daha doğrusu sistemsizliğinde yokları oynayan iki kral vardı. İspanya ve Türkiye gol kralları Güiza ve Semih, Daum'un elinde tekrar yeşerecek olurlarsa Fenerbahçe gerçekten yenilmez armada olma yolunda büyük adımlar atacaktır.

TRANSFER DERSİ VERİLDİ
Transfer döneminin kuşkusuz en çarpıcı olayı Mehmet Topuz oldu... Bu konu üstünde çok konuşuldu, yazıldı, çizildi. Burada Beşiktaş ve Mehmet Topuz'un yaptığı hatalar ortada. Tek hata yapmayan Fenerbahçe. Her ne kadar giydiği forma fotomontaj olsa da Topuz yine de oralara gitmemeliydi. Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören sözleşmesi süren bir futbolcunun kulübüyle konuşmadan "Beşiktaşımız'a hayırlı olsun" diyebilecek kadar amatörlük yapmıştır. Fenerbahçe ise işi profesyonelce sürdürmüştür. Neticede, 100 yıllık camialardan Fenerbahçe, Beşiktaş'a güzel bir çalım atarak transfer nasıl yapılır dersini vermiştir. Olay bundan ibarettir. Fazla da büyütmeye gerek yoktur. Maalesef ülkemizde teknik adamlar ve futbolcular, nereye giderlerse gitsinler ben küçükken orayı tutuyordum derler. Mustafa Denizli, Galatasaray'dayken "Galatasaraylıyım", Fenerbahçe'deyken "Fenerbahçeliyim", Beşiktaş'tayken "Beşiktaşlıyım" dediği bir ülkede Mehmet Topuz'a fazla yüklenmemek gerekir.

M.TOPUZ BÜYÜK KOZ
Fenerbahçe'nin olaylı bir transfer sonrası renklerine bağladığı Mehmet Topuz, Daum'un en büyük kozu.

GÖRÜŞ
Engin Verel: Daum iyi hoca ama!
Hazırlık maçlarına bakılarak iyi veya kötü dememiz yanlış olur. Bu tür maçlar taktik anlayışı görmek ve futbolcuları tanımak açısından yapılır. Daum'un gelmesi iyi bir avantaj olarak görülebilir, ancak Sayın Başkan'ın "3 yılda 3 kez şampiyon olacağız" şeklindeki iddialı açıklamasının ardından Türkiye'yi iyi tanıyan Daum'u getirmesi soru işaretleri yarattı. Son alınan iki Brezilyalı'nın maliyetlerinin açıklanmaması da ilginç. Kaliteli futbolcular olabilirler. Umarız Maldonado gibi olmazlar...

Ziya Şengül: Hedeflere ulaş lacak
Sezon başında hiçbir takımın tam hazır olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak, Fenerbahçe'nin yeni hocası Christoph Daum ve Koch'la birlikte kondisyon gücünün artacağına inanıyorum. Transferlerde merdivenler yavaş yavaş çıkılıyor. Sadece Mehmet Topuz flaş ve ani bir gelişme oldu. Aykut Kocaman'ın gelmesiyle birlikte ise daha düşünerek ve derli toplu adımlar atılıyor. Fenerbahçe'nin bu sezon Süper Lig'de ve UEFA'da umut ettiği yolu kat edeceğini düşünüyorum.

F.BAHÇE'NİN TRANSFERLERİ
Gelenler

M.Topuz Kayseri
Özer Ankaraspor
Bilica Sivasspor
Bekir Gaziantep
C.Oliveira Corinthians
Andre Corinthians

Gidenler
Burak Eskişehir
Gökhan Kayserispor
Can Arat Büyükşehir
Yasin Sivasspor
Gürhan Antalyaspor
Josico Maldonado