Araç sahiplerine ''MTV indirimi'' uyarısı

Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş, tüketicilerin, 2005 yılında uygulamaya konulan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) indirimiyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını öne sürerek, ''Hesaplamalarımıza göre son 5 yılda, 80 bin tüketici yaklaşık toplam 120 milyon lira fazla MTV ödemiştir'' dedi.

Giriş Tarihi 30 Temmuz 2009, 00:00 Güncelleme 30 Temmuz 2009, 16:16

İÇİNDEKİLER

Uygulama kapsamında geriye dönük 5 yıllık MTV iadesi istenebileceğini belirten Tokbaş, tüketicilerin ''www.tuketiciler.org'' internet adresinden edinebilecekleri ''düzeltme dilekçesi'' ve ilgili formla vergi dairesine başvurması gerektiğini söyledi.

Tokbaş, Birliğin Ankara Şube Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2005 yılında yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri araçlar için hesaplanan MTV, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa, aynı yaştaki taşıta isabet eden bir alt tarifeden vergi ödenebileceğini kaydetti. Uygulama için Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği tarafından her yıl yayımlanan ''Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi''nin esas alındığını anlatan Tokbaş, tüketicinin düzenleme hakkında yeterli bilgisi bulunmadığını savundu.

Maliye Bakanlığı ve ilgili birimlerin tüketiciyi bu konuda bilinçlendirmemesini eleştiren Tokbaş, ''Maliye Bakanlığı, tüketicinin bilgilenme hakkını vergi daireleri ve ilgili birimleriyle yerine getirmiş olsaydı binlerce tüketici fazladan MTV ödemek zorunda kalmayacaktı'' dedi.

''ÖZELLİKLE MOTOR HACMİ 1801'İN ÜSTÜNDEKİLER YARARLANABİLİR''

Tokbaş, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptıkları hesaplamaya göre son 5 yılda 80 bin tüketicinin toplam yaklaşık 120 milyon lira fazla MTV ödediğini kaydetti. Uygulamadan en fazla yararlanabilecek araçların 1801 cm3 motor hacmi üstünde ve 4-11 yaş aralığındaki araçlar olduğunu ifade eden Tokbaş, bunlar içinde de 1801-2000 cm3 motor hacmine sahip, 6,9 ve 10 yaşındaki araçların büyük bölümünün uygulama kapsamına girdiğini belirtti. Tokbaş, uygulamadan yararlanabilecek yaş gruplarına göre bazı araç modellerinden örnekler verdi.

Hakan Tokbaş, Motorlu Taşıtlar Vergisinin, kasko sigorta değerinin yüzde 5'ini aştığını fark eden araç sahiplerinin ''Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değer Bildirim Formu''nu yetkili sigorta acentesine düzenlettirmesi gerektiğini söyledi. Tüketicilerin, söz konusu form ve düzeltme dilekçesiyle bağlı bulundukları vergi dairesine başvurabileceğini belirten Tokbaş, geriye dönük 5 yıllık MTV iadesi istenebileceğini kaydetti.

Tokbaş, tüketicilerin uygulamadan yararlanabilmek için atması gereken adımların ve Kasko Sigortası Değer Bildirim Formu ile düzeltme dilekçesi örneklerinin ''www.tuketiciler.org'' internet adresinden elde edilebileceğini bildirdi.

Soru üzerine tüketicilerin ne kadar iade alabileceğini örnekle açıklayan Tokbaş, ''1801-2000 cm3 motor hacimli 4 yaşında bir aracın 2009 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi 1340 lira. Bunun bir alt dilimi olan 1600-1800 cm3 motor hacimli taşıtlar için MTV de 875 lira. Uygulama kapsamındakiler bir alt dilimin vergisini ödüyor, yani 500 lira gibi bir fark ortaya çıkıyor'' dedi.