Kongren

MHP’li muhalifler 15 Mayıs’taki kongreye umut bağladı. Ancak iki farklı mahkeme kurultay sürecinin tedbiren durdurulması kararını aldı. Bunun üzerine başta Akşener olmak üzere muhalifler şoka uğradı. Şimdi gözler Yargıtay’da...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2016 Güncelleme 30 Nisan 2016, 02:06
Kongren

İÇİNDEKİLER

Sivas Gemerek ve Kastamonu Tosya Asliye Hukuk Mahkemeleri'nin dün aldığı karar, siyaseti hareketlendirdi. Söz konusu iki mahkeme, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kurultay kararını durdurdu. Aralarında Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan'ın bulunduğu muhalifler Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye bayrak açıp, olağanüstü kongre istedi. Ancak Bahçeli, kongrenin 18 Mart 2018'de yapılacağını söyledi. Bu gelişmeden sonra Akşener'in başını çektiği muhalifler kongre başvurularını mahkemeye götürdü. Muhaliflerin talebini görüşen Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 8 Nisan'da, kongre tarihini belirlemesi için bir çağrı heyeti (kayyum) görevlendirdi.

'BİRBİRİNİ DOĞRULAYAN KARAR'
Çağrı heyeti, tüzük kurultayı tarihi için 15 Mayıs 2016'yı gösterdi. Bunun üzerine MHP yönetimi, Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi'ne temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay'ın kararı açıklanmadan başta Akşener olmak üzere muhalifler mitinglere geçti. Ancak bunlar devam ederken Kastamonu Tosya İlçe Başkanı ve aynı zamanda MHP üst kurul delegesi olan Muvaffak Etyemez ile Sivas Gemerek MHP Teşkilat Başkanı ve üst kurul delegesi Erdal Genç kayyum aleyhine asliye hukuk mahkemesine dava açtı. İşte Gemerek Asliye Hukuk ile ve Tosya Asliye Hukuk mahkemesi dün mahkemenin kurultay kararını ihtiyati tedbir koydurarak engelledi. İki mahkeme de Yargıtay kararı kesinleşmeden kongrenin yapılamayacağına hükmetti. Gözler Yargıtay'ın vereceği karara çevrildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise "İki ayrı ama birbirini doğrulayan karar alındı. Birincisi infazın tedbiren durdurulması ikincisi de çağrı heyetinin 15 Mayıs ile ilgili çağrısını iptal ediyor. Olağanüstü kongre çağrısını tedbiren durduruyor" dedi.

ŞOKTALAR
Mahkeme nin MHP'de kurultay sürecini tedbiren durdurması, genel başkanlık planı yapan Meral Akşener ile Sinan Oğan'ı şoka uğrattı. Sinan Oğan şunları söyledi: "Tarihlerin hiçbir önemi yoktur. Önemli olan istenilen imzanın iki katından fazla ülkücünün imza vermesidir. Bu bir tüzük kurultayı talebidir. Tüzük kurultayı, yeterli miktarda ülkücünün imza vermesiyle genel merkezin kabul etmesi gereken bir taleptir. Bütün delegeler gönül rızasıyla imza vermiştir."

'PARTİYİ PARALELE TESLİM ETMEYİZ'
MHP'li muhaliflerden Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın, birlikte hareket etme kararı almıştı. Ancak Bahçeli buna sert çıkmıştı. Bahçeli "Bizim Paralel'e teslim edecek bir partimiz yok" demişti.

MHP'DE NELER OLDU?
1 Kasım 2015: MHP seçimlerde yüzde 12 oy aldı, 80 milletvekilinin yarısını kaybedip sandalye sayısı 41'e düştü.
30 Kasım 2015: 1 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmeyen Meral Akşener, olağanüstü kongre çağrısı yaptı.
10 Ocak 2016: MHP lideri Bahçeli, partisinin kongresinin 18 Mart 2018'de yapılacağını açıkladı.
15 Ocak 2016: 547 delegenin kurultay çağrısıyla topladığı imza MHP Genel Merkezi'ne teslim edildi.
5 Şubat 2016: Muhaliflerin avukatları "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.
12 Şubat 2016: Davanın hazırlık tutanağı Genel Merkez'e ulaştı.
17 Şubat 2016: Parti yönetimi imzalarla ilgili açılan davada karar vermek için Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nden süre istedi.
24 Şubat 2016: Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ istifa etti.
8 Nisan 2016: Mahkeme 'kurultay çağrı heyeti' oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi hükmüne vardı.
15 Nisan 2016: MHP yönetimi mahkeme kararını Yargıtay'da temyize götürdü.
19 Nisan 2016: Muhalif çağrı heyeti üyeleri, kongrenin 15 Mayıs 2016 Pazar günü yapılacağı açıklandı. MHP Genel Merkezi bu kararı tanımadı.
29 Nisan 2016: Kongrenin 15 Mayıs Pazar günü yapılacağına ilişkin ilan gazetelerde yayımlandı.
29 Nisan 2016: Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi.